Arielspace
Svensk rymdindustri
Internationellt
Reportage
Astronauterna
Svenska Rymdsällskapet
Rymdmänniskor, intervjuer och möten.
Rymdmänniskor: Fler intervjuer
Fjärranalys, geomatik
När reser vi till Månen?
När reser vi till Mars?
Google Lunar X Prize: Privatfinansierad månlandning.
Ariel och rymden
Tredimensionell stjärnkarta
Rymdlitteratur
Inte rocket science
Rymdaktier
Rymdmuseum
Om ArielSpace
Sök
Logga in
GOOGLE LUNAR X PRIZE


NASA stöder Google Lunar X Prize

De amerikanska team som tävlar om att komma först till Månen med en obemannad farkost kan glädja sig åt att NASA vill köpa information från månlandningarna. Förutom det direkta stödet hoppas de också på att NASA: s stöd ska ge en legitimitetsstämpel som lockar fler investerare. (Källa: Space News. 2010-09-27)

NASA har ett program som heter Innovative Lunar Demonstrations Data och leds av Johnson Space Center i Houston. Inom ramen för detta program ska NASA stöda tävlingen Lunar X med 30 miljoner dollar. För de pengarna köper man den information som månlandarna och månbilarna sänder till Jorden. De deltagande teamen skulle senast 15 oktober komma in med information om teknik och finansiering.

Ledaren för laget Micro-Space Inc från Denver säger: ”Reaching the Moon is a difficult task technically, but the biggest challenge is the financial one.”

NASA stöder varje enskilt lag med högst 1,1 miljon dollar för arbetet fram till uppskjutningen. Mike Joyce, som leder laget Next Giant Leap från Deadwood, säger: ”NASA will take a hard look at each team´s technical capability. Those contracts will separate the wheat from the chaff (=agnarna).”

David Gump, som leder laget Astrobotic Technology, sager att NASA:s godkännande kommer att locka sponsorer: “they will have a seal of approval from the nation´s space agency”. Astrobotic startades vid Carnegie Mellon University I Pittsburgh och har redan funnit en stor sponsor: företaget Caterpillar Inc. Astrobotic söker fler sponsorer. Som motprestation lovar Astrobotic att sponsorn ska få döpa månfarkosten eller hela projektet. Man vill också sälja mediarättigheterna till de bilder man ska sända från månytan.

NASA erbjuder förstås sitt stöd enbart till amerikanska team. Men om något icke-amerikanskt team söker stödet så kan NASA kontakta det landets rymdorganisation för att diskutera hur man skulle kunna åstadkomma ett finansiellt stöd.

På NASA säger man att detta förstås ger amerikanska företag ett försprång, men att man hoppas  att andra länders rymdorganisationer ska stöda det egna landets team. 

Måntävlingen går ut på att göra den första privatfinansierade landningen på månen med en obemannad farkost. Farkosten ska medföra en liten månbil som ska köra 500 meter och sända bilder hem till Jorden. Google Lunar X Prize erbjuder vinnaren 20 miljoner dollar. Det finns sedan ytterligare 10 miljoner dollar att vinna för andra tekniska prestationer på månytan. 23 lag bestående av privatpersoner, företag och universitet tävlar om priset. Landningen måste ske senast 2015 för att godkännas för utbetalning av priset.

OBS. Sedan detta publicerades i Space News har NASA redan valt ut sex lag som erhåller stöd på mellan 10.000 dollar och en miljon dollar. En artikel om detta publiceras här inom några dagar.
_____________________________________

Vem kommer först till Månen?

23 lag tävlar om att landa en obemannad farkost på månen. Farkosten ska medföra en månbil som ska köra 500 meter på månytan och också sända bilder till Jorden. Tävlingen heter Google Lunar X Prize. 4-5 oktober hölls en konferens på Isle of Man för de företag som deltar i X Prize-tävlingen där första pris är 20 miljoner dollar. Det finns också pris för andra prestationer så totala prissumman uppgår till 30 miljoner dollar. Deadline för tävlingen är december 2015. (Källa: Aviation Week & Space Technology. 2010-10-11)  

Hur går det ,då? Tävlingen utlystes 2007 av stiftelsen X Prize och företaget Google. Bob Weiss, som är VD för XPrize Foundation säger att en tredjedel av lagen har pengar och håller på att bygga något, en tredjedel av projekten kommer troligtvis inte att lämna ritbordet medan den sista tredjedelen kan lyckas om de kan hitta finansiering. ” Vi letar efter en nål i en höstack och priset är den magnet som ska hjälpa oss hitta nålen!”

ARCA. (Rumänien)
Rumänska teamet ARCA (Aeronautics and Cosmonautics Romanian Association) är det första som fått upp en raket i luften. Raketen Helen 2 transporterades ut på Svarta Havet av ett fartyg ur Rumäniens flotta och sändes upp med ballong för att sedan starta på hög höjd. Man ska nu vidareutveckla raketen Haas som ska användas för färden till Månen.

Synergy Moon. (USA/Bosnien/Ukraina)
Ett team med deltagare från USA och Bosnien som dessutom samarbetar med en grupp i Ukraina kallar sig Synergy Moon. Innan årets slut hoppas de också kunna testflyga sin farkost. Deltagarna från Ukraina har erfarenhet av sovjetisk och rysk rymdverksamhet ända från 60-talet. Deltagarna i teamet säger att de vill skapa något som andra kan arbeta vidare med. De säger att gruppen består av äventyrare, entreprenörer, artister och rymdentusiaster.

Astrobotic Technology. (USA) 
Ett team baserat i USA kallar sig Astrobotic Technology och avser att landa en farkost nära den plats där den första bemannade månlandningen skedde med Apollo 11. Två av deltagarna i teamet är Carnegie Mellon University och rymdföretaget Raytheon. Man har ritat en avancerad månbil vad avser styrssystem, solpaneler osv. Månbilen kommer att kunna blogga och chatta! Så här säger VD för Astrobotic Technology: ”It can send 3D high-definition video and do its own tweets and Facebook updates. People can get a personal relationship with it.”
Farkosten ska sändas upp med Falcon 9 som byggs av Space X. Beräknad kostnad för projektet är 75-100 miljoner dollar.

EuroLuna.  (Danmark) 
OBS! DETTA ÄR EXTRA TREVLIGT: ETT TEAM FRÅN DANMARK DELTAR! NORDEN ÄR MED!
 
Danska laget EuroLuna planerar att testa dator, radio, kamera och framdrivningssystem under en flygning från ön Tonga i mars 2011. Systemet kommer att byggas in i en modul som inrymmer två minisatelliter (s.k. Cubesat) och sändas upp med raketen Neptune 30 tillverkad av Interorbital Systems.
”Syftet med uppskjutningen är att testa hur systemet fungerar i rymden” säger VD för EuroLuna, Palle Haastrup. ”Så vitt vi vet blir detta första gången som en CubeSat har ett framdrivningssystem.” Raketuppskjutningen är avtalad och finansierad, de olika delarna till farkosten är beställda men man måste utveckla ny mjukvara för farkosten. Dessutom återstår att konstruera landningsmodulen samt hjul för månbilen.
(Kan jag månne få en intervju med någon på det danska företaget? Hur har de lyckats finansiera detta projekt? Svenska Rymdbolaget kan ju inte finansiera något nytt satellitprojekt, och här får man möta ett danskt privatfinansierat projekt för att sända en farkost till månen!!!!)

Frednet.  (USA)
Fred RoboticExploration Development Network, en grupp vetenskapsmän, tekniker och ingenjörer i USA under ledning av Fred J. Bourgeois, planerar för tre månfärder! Den första blir för XPrize, med en last på 10 kg. Första testflygningen blir i slutet på året och ska utföras vid ekvatorn. Dock finns ännu inte något avtal om raket (!) men man förhandlar bl.a. med Indiens regering. Aviation skriver att ”A payload specification workshop for the small lunar ´picorover´ is planned for next June.”
Man räknar med en totalkostnad på 25-30 miljoner dollar för sitt månprojekt. Ca 700 personer bidrar på något sätt till projektet och 40 personer arbetar heltid.

Part-Time Scientists. (Tyskland) 
En grupp från Tyskland utvecklar landningsmodulen Asimov Junior som ska sändas iväg med en raket från Space X. Teamet består av 70 ingenjörer och de är kända för att använda s.k. sociala media för att göra sig kända.

White Label Space.  (Holland, Japan) 
Ett samarbete mellan holländare och japaner har resulterat i ritningar till en månfarkost. En prototyp ska byggas under 2011 och testas i Europa. Beräknad kostnad för detta projekt är 50 miljoner dollar. Teamet heter White Label Space.

Selenokhod. (Ryssland)
Också ett ryskt team deltar under namnet Selenokhod. De kan dra nytta av kunskap som har ackumulerats i Sovjet och senare Ryssland. "Regeringen har teknologi som använts vid obemannade månlandningar på 60-talet." säger Pavel Sharov, informationschef. Man backas upp av ryska vetenskapsakademin och ska sända iväg sin farkost med en Dnepr-raket. Man har konstruerat två typer av månbil och ska nu ägna sig åt landaren.

Rocket City Space Pioneers. (USA)
Ett av de nyaste deltagarteamen är Rocket City Space Pioneers från USA, som leds av Tim Pickens, chefsingenjören bakom SpaceShipOne. I teamet ingår företaget Dynetics.

Så...vilket lag kommer att vinna? Jag skulle nog satsa på det ryska laget eller något av de amerikanska. Dessa lag backas upp av sina respektive stater. (Vilket jag tycker är fusk).
Eller blir danskarna först på månen?
  
Jag kommer att berätta mer om den här tävlingen senare.



Jag skrev om den här tävlingen redan när den inleddes:
TIO TEAM TÄVLAR OM ATT BLI FÖRST PÅ MÅNEN
(Källa:Space News. 2008-02-25).

En tävling om vilket privat företag som först kan landsätta en obemannad farkost på Månen utlystes 2007 av företagen Google och Ansari X Prize.

21 februari 2008 meddelade organisationen ”Google Lunar X Prize Cup” att tio lag nu anmält sig till tävlingen. Namnen på lagen publicerades också. (Se lista i slutet på denna text).

Villkoret för att få delta är att 90 % av projektet finansieras med privata medel. För att vinna krävs att teamet landsätter en farkost på Månen senast 31/12 2014. Om landningen sker senast år 2012 är prissumman 20 miljoner dollar, därefter sjunker prissumman till 15 miljoner dollar. Det team som kommer tvåa får 5 miljoner dollar. Om farkosten efter landning kan klara av diverse prestationer som till exempel att ta fotografier av månlandskapet eller sända ut en månbil på en liten färd så utgår vissa summor som extrapriser.

21 februari meddelade Google Lunar X Prize också att de inlett samarbete med en ny privat rymdhamn i Florida vid namn Space Florida. Denna rymdhamn har lovat ställa upp med 2 miljoner dollar i extra prispengar till det vinnande team som låter sin rymdfarkost starta från Space Florida. Basens chef säger: ”Florida har en tradition vad gäller rymdfärder, och därvid även vad gäller månfärder, eftersom Kennedy Space Center ligger i delstaten. Vi vill ta till vara det arvet”.

Brett Alexander är VD för Ansari X Prize som är kända från tävlingen om vilket företag som kunde bygga det första privata rymdskeppet. Den tävlingen vanns av Scaled Composite som nu teamat upp med Virgin Galactic. Brett Alexander säger i en intervju: ” Det faktum att så många lag deltar ger oss hopp om att något av dem ska lyckas. "

Här är listan på de deltagande lagen:

”Odyssey Moon Team”, ett företag registrerat på Isle of Man.
”Aeronautics and Cosmonautics Romanian Association” från Rumänien
.
“Astrobotic”
under ledning av William Whittaker från Carnegie Mellon University.
”Chanda” under ledning av Adil Jafry, ordförande och VD för Tara, det största elbolaget (!) i Texas.
”FREDNET” ett team bestående av ingenjörer och vetenskapsmän under ledning av Fred Bourgeois, VD för bolaget Applios Inc
.
”LunaTrex”
ett tema av experter på raketer, robotar, flyg, energi och raketbränsle under ledning av Peter Bitar, grundare av Xtreme Alternative Defense Systems.
”Micro-Space”
”Quantum 3”
”Southern California Selene Group”
“Team Italia” 
 
Uppdaterat 2010-11-21
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum