Arielspace
Svensk rymdindustri
Esrange och SmallSat - min artikel
SmallSat: satelliter från Esrange.
Statlig rymdstrategi för Sverige
Lista över de svenska rymdbolagen
Svenska rymdföretag i närbild
Rymdstyrelsens rymd-dag 2024
SpaceOps - internationell rymdkonferens 2012 i Stockholm
Rymden på Bokmässan 2024
Rymdforum 2023
Rymdforum 2021
Rymdforum 2019
Rymdforum 2017
Rymdforum 2015
Rymdforum 2013
Rymdforum 2011
Rymdforum 2009
Rymdforum 2007
Rymdforum 2005
Konferensen Space Innovation Forum 7
Internationellt
Reportage
Rymdaktier
Rymdmuseum
Om ArielSpace
Sök
Logga in
Bokmässan i Göteborg 2024: Tema Rymden.


Astronauten Marcus Wandt och äventyraren Renata Chlumska.

Han har varit på rymdstationen. Hon har bestigit Mount Everest och drömmer om att bestiga högsta berget på Månen: Ett samtal på Bokmässan mellan Marcus Wandt och Renata Chlumska. (Av Ariel Borenstein. 2024-11-06)

Marcus Wandt är pilot, anställd hos Saab. Han blev uttagen som astronaut hos ESA och har tillbringat 18 dagar på den internationella rymdstationen.

Renata Chlumska har genomfört ett antal prestationer jorden runt. Hon är en professionell äventyrare. Hon har bestigit några av världens högsta berg, bl a Mount Everest, och gjort en lång färd genom USA med kajak och kajak. Hon har köpt biljett till en kort rymdfärd med Virgin Galactic.



Ensam i rymden eller på berget.

När man genomför extrema resor kan det hända att man ibland är ensam, utan något att göra. Det ger en inre resa.

Renata frågade Marcus om han är rädd för att vara ensam? Nej, inte alls, svarade han. Man hittar sätt att sysselsätta sig. Det kan vara lite plågsamt först, men sedan går man in i ett meditativt tillstånd, och iakttar sin omgivning, sina tankar och sina känslor.

Renata har sponsorer till sina äventyr. För att locka dessa sponsorer är det bra att kunna visa på att man varit först med ett antal äventyr. Det finns bara en första, vilket är värt mycket för sponsorerna. Hon blev t.ex. den första svenska kvinna som bestigit Mount Everest.

Vem är svensk astronaut?

Renata Chlumska säger att hon hade hoppats bli den första svenska kvinnan i rymden, men anser att den möjligheten är borta, eftersom Jessica Meir blev först.

Min kommentar till detta är att Renata Chlumska fortfarande har möjlighet att bli första svenska kvinnan i rymden.

För hur kan Jessica Meir anses vara svensk rymdfarare? Alla påstår att Jessica Meir blev den andre svensken i rymden. Bara för att hennes mor är svensk? Jessicas far är israel, föräldrarna träffades i Sverige men flyttade till USA där Jessica Meir är född. Är hon 50 % svensk, 50 % israel och 100 % amerikan??? Hur många procent kan man vara ?

Jessica Meir är uppvuxen i USA, har gått nästan hela sin utbildning i USA och är till 100 % NASA-astronaut. Sverige har inte bidragit alls till hennes astronaut–träning.

Att hennes mor är svenska, att hon är både svensk och amerikansk medborgare, talar bra svenska och att hon studerat en kort tid i Sverige gör henne således till den första svenska kvinnan i rymden?

Man kan konstatera att Christer Fuglesangs far och Marcus Wandts mor är norska. Då är de kanske norska astronauter?

Vi har här två norska och en israelisk astronaut. Har Sverige någon astronaut över huvud taget?

Men ändå: Farfar och farmor till den andra människan på Månen, Buzz Aldrin, kom från Sverige, från Värmland. Det gör väl Buzz Aldrin till den första värmlänningen på Månen?

Fler borde se Jorden utifrån.

Renata Chlumska vill ut i rymden. Man ser inga gränser.Marcus Wandt försökte förmedla känslan när man är i rymden men den är svår att visualisera för oss som inte varit där.

Rymden blir en allt viktigare del av allas liv. Allt fler människor har rest upp i rymden. Tjänster som utförs med satelliter blir allt viktigare.

Marcus säger att för honom har många synpunkter förstärkts av att han varit i rymden. Det sker kognitiva skiften. Efter intensiva skeden pågår processer i hjärnan efteråt.

Samtalet handlade sedan om möjligheten att komma ut i rymden. Marcus Wandt blev antagen som ESA-astronaut och sedan fick han ganska snabbt möjlighet att vistas några veckor på rymdstationen. Han kom snabbt upp i rymden.

Sverige köpte en rymdbiljett till Marcus Wandt.

Så här gick det till när Marcus Wandt fick sitt uppdrag till rymdstationen: Både Christer Fuglesang och Rymdstyrelsen hade hört uppgifter om att Axiom planerade en ny rymdfärd och att det fanns en ledig plats på rymdskeppet.

Efter många kontakter och diskussioner i Sverige ordnades finansiering från flera håll: Rymdstyrelsen,  Utbildningsdepartementet, Regeringen, Saab, FAM, Försvarsmakten och SSC. Rymdstyrelsen förhandlade med ESA och Axiom. Och så blev det bestämt. Martin Wandt hade åtta månader på sig att utbilda sig till astronaut. Det underlättade nog väldigt mycket att han var erfaren stridspilot och testpilot.

Chlumska köpte sin biljett själv.

Jag kom tidigt till seminariet och fick möjlighet att prata en stund med Renata Chlumska. Jag berättade att jag följt hennes karriär en längre tid. Hur var läget vad gäller hennes biljett hos Virgin Galactic? Jo hoppfullt, hon hade kommit rejält framåt i kön! Hon köpte en biljett för flera år sedan, och var mycket nöjd med det beslutet. Till att börja med var kursen på dollar mycket mer förmånlig då för henne. Hon köpte för ca 6.00 kr, nu är ju kursen ca 10 kr per dollar. Hon lånade några miljoner för att kunna köpa biljetten och hon har redan betalat bort skulden. När hon reser iväg så behöver hon sedan inte betala av ett lån efteråt. Hon hoppas få flyga 2026.

Syfte med rymdfärd.

Marcus Wandt värderar syftet forskning högt. Bl a deltog han i forskning på behandling mot yrsel.

Varför forska på detta i rymden? Jo denna forskning skulle inte vara helt etiskt försvarbar på Jorden, men när astronauterna ändå befinner sig i potentiellt stressande miljö kan man forska på deras reaktioner.

Renata berättade då att hon mår lätt illa, vid segling, flyg, mm. Hon har testat centrifug, man mår dåligt, men det kan tränas bort.

Är det tabu att tala om negativa hälsoeffekter vid rymdfärder? Man kan må illa i flera dygn efter att man kommit upp till stationen.

Marcus berättade att han inte har anlag för illamående. Han sa att Rymdsjuk och Åksjuk är olika fenomen.

Raket från serien "Tintin på Månen"

Unika upplevelser.

Hur är det att var tyngdlös? Svårt att beskriva. Lite som att vara under vatten, men ändå inte samma. Det är behagligt att glida runt! Sa Marcus Wandt.

Marcus frågade sedan Renata om upplevelsen att befinna sig högt uppe på ett berg.  Det atmosfäriska trycket minskar. Man mår dåligt. Men utsikten däruppe ger en känsla av frihet och storhet.

Får man klaustrofobi på rymdstationen?, frågar Renata? Nej, svarar Marcus, man ser universum och jorden. Det gav honom en frihetskänsla.

Improvisera i rymden.

Två astronauter är strandsatta uppe på rymdstationen efter att det nya rymdskeppet som Boeing byggt fått tekniska problem. Vid den senaste färden med Dragon, rymdskepp från från SpaceX, åkte nu två astronauter upp istället för fyra för att de vid nedfärden ska kunna ta med sig de två strandsatta.

Detta ledde in Marcus och Renata på det faktum att vid så komplicerade projekt som rymdfärder och bergsbestigning måste planer ändras ibland. Både Wandt och Chlumska har varit med om att expeditioner behövt förlängas. Ändringar kan krävas hur mycket man än planerar.

När Marcus var pilot frågade han en gång efter ett schema. Svaret från befälet blev att fienden kommer inte med ett schema, man måste alltid ara beredd på överraskningar.

Men sedan måste man också beakta att problem kan försämra riskbeteendet, på det sättet att man tar alltför stora risker när det är kris. 

Kloka människor på rymdstationen.

Rymdstationen är internationell, när han var uppe fanns 11 nationaliteter. ELVA människor!!!!  Det kräver samarbete. Samma gäller vid klättring, alla samarbetar. Ofta är det mer som förenar än som  skiljer.

Wandt trodde inte han hade möjlighet att bli astronaut men han tänkte hela tiden att han skulle klara av att vara astronaut om han fick möjligheten. men trodde det var möjligt. Om han inte valdes ut så hade han bara förlorar tid, och det kunde kännas pinsamt. Om det inte blev något skulle ansökningsproceduren ändå vara givande.

Chlumska: att vända innan toppen. Ett misslyckat försök är inte ett misslyckande. Resan är värd mycket. Ibland stoppar vi oss själva. Vad ska andra tänka?

Många är bättre än du på olika saker, men bli inte nertryckt utan låt dig inspireras.

Både Marcus Wandt och Renata Chlumska vill resa till Månen. Renata vill bestiga Månens högsta berg!

Så var samtalet slut! Jag är inte en person som inspireras till att resa ut i rymden eller bestiga berg. Men vi kan alla inspireras ändå av dessa två fantastiska personer, astronauten och äventyraren, till att göra det som just vi vill göra.

Uppdaterat 2024-11-06
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum