Arielspace
Svensk rymdindustri
Esrange och SmallSat - min artikel
SmallSat: satelliter från Esrange.
Statlig rymdstrategi för Sverige
Lista över de svenska rymdbolagen
Svenska rymdföretag i närbild
- Aeroflex Gaisler
- Beyond Atlas AB
- C2SAT
- ECAPS
- Esrange studiebesök
- Forsway Scandinavia
- GKN (f.d. Volvo Aero)
- Lyngsat
- OHB Sweden
- Omnisys Instruments
- Polymer Kompositer.
- RUAG Space Sweden
- Rymdstyrelsen
- Sandvik
- Swedish Space Corporation
- SWE-DISH
- PRISMA-satelliterna
- AAC Clyde
Rymdstyrelsens rymd-dag 2024
SpaceOps - internationell rymdkonferens 2012 i Stockholm
Rymden på Bokmässan 2024
Rymdforum 2023
Rymdforum 2021
Rymdforum 2019
Rymdforum 2017
Rymdforum 2015
Rymdforum 2013
Rymdforum 2011
Rymdforum 2009
Rymdforum 2007
Rymdforum 2005
Konferensen Space Innovation Forum 7
Internationellt
Reportage
Rymdaktier
Rymdmuseum
Om ArielSpace
Sök
Logga in
Forsway Scandinavia


På hemväg med flyg till Stockholm från en rymdkonferens i Kiruna råkade jag sitta bredvid Mats Andersson, ordförande i företaget Forsway. Han bjöd in mig att besöka företagets huvudkontor i Skövde. Företaget har skapat ett fiffigt och kostnadseffektivt sätt att förbättra internet i områden där täckningen är svag. Efter att jag fått erbjudandet gick åren och det blev inte av att jag reste till Skövde. Men i september 2022 blev det av! Nu har jag träffat Anders Brandter och Tobias Forsell på företagets huvudkontor.
(Av Ariel Borenstein. 2022-10-20)


Forsway har anlitat företaget Zinwell för att utveckla sin senaste
routermodell Odin F-60!


Science Park.

Huvudkontoret för Forsway ligger tre våningar upp i ett hus i Skövde Science Park. Anders Brandter (Global Sales and Marketing) visade mig runt och jag hälsade på några av medarbetarna. Jag träffade också företagets CEO, Tobias Forsell. Anders och jag satte oss sedan i fikarummet och Anders berättade om företaget.

Stora datamängder ner, små datamängder upp.

Företagets affärsidé är att erbjuda internet på ett kostnadseffektivt sätt genom att ladda ner information via satelliter men ladda upp information via markbaserad internet.  Det som laddas ner, t. ex. filmer och webbplatser, utgör nästan 90 % av den kommunikation som systemet ska hantera, medan den mängd information som laddas upp är relativt liten.

Signalen kommer ner till internet-användaren via en parabolantenn. Signalen går sedan till en router från Forsway. Den tolkar informationen: en del är tv, en del är internet. Man kopplar upp sin laptop mot routern. Routern servar således mottagaren med både tv och internet.

När man sänder information ut, dvs vill beställa en film eller gå in på en webbplats, så går detta ut genom markbundet nät eller mobilnät. Forsway säljer en separat router för detta ändamål.

Den routern förstår att en viss information har beställts, informationen plockas upp på internet och går till en server som ägs av Forsway, och den servern är placerad vid ett center för stora antenner som sänder information till satelliter.  Några sådana stora sändare finns t.ex. i Sverige i Farsta och i Kiruna på Esrange.

Via satellit når sedan beställaren det önskade på internet, t.ex. en webbplats.

Vanligtvis ska allt detta ske på några sekunder, men ibland är det fasta nätet på marken så dåligt att det blir för stor fördröjning, och systemet som helhet fungerar inte. 

 

Schema över hur internet enligt Forsway fungerar.

Ursprung i Nokia.

Tobias Forsell startade företaget 2005. Teknologin som Forsway använder bygger på utvecklingsarbete hos Nokia. Det fanns ett stort kluster i Motala för teknik. En gång i tiden kom Sveriges Radios sändningar från Motala. En fabrik ägd av Nokia fanns där för tillverkning av boxar för mottagning av satelliter, men de var i början osofistikerade. Så småningom blev internet allt viktigare. Var det möjligt att kombinera TV och internet i en sammanslagen tjänst?

Nokia tillverkade en box som kunde ta emot båda. För att få bra internet måste man ha ett nät. De fysiska nätverken tillverkades först i koppar, sedan alltmer med fiber.

2005 ville Nokia avsluta sin försöksverksamhet med bredband via satellit. Man tjänade stora pengar på att sälja mobiler och mobilnätverk och ville avgränsa sig till sin kärnverksamhet.

De anställda erbjöds att ta över bredbandsverksamheten. Man la ner och gav bort verksamheten till ett antal av de anställda. De fick med sig produkter och ritningar.

Tobias startar upp verksamhet i Skövde.

En av de anställda var Tobias Forsell. Det bildades flera företag i Motala, men Tobias startade upp i Skövde. Det var en bra affär att ta över den här verksamheten, med att ta emot både TV och internet, för det hade redan gjorts utvecklingsarbete för många miljoner.

Tobias grundade Forsway och la ut beställning hos några företag i Motala på produktion av routrar. Han fick tidigt ett avtal med ett bolag som nu heter Viasat. Det var ett Stenbeck-bolag som höll på med satellit-tv. Viasat sålde tv via satellit och ville också sälja internet.

Så småningom började Tobias anställa och verksamheten kom igång. Eftersom bolaget var så litet räckte det med att sälja ganska få routrar i början för att få verksamheten att gå ihop.

Nu har Europa bra täckning för internet.

Investerare och samarbetspartners har varierat genom åren. I början samarbetade man med Viasat, som ingick i Kinnevik-sfären. 2012 ville man på Forsway satsa på expansion i utvecklingsländer och behövde investera i ny teknologi. Då gick Almi och några andra investerare in och hjälpte företaget att utveckla en ny router.

Anledningen till satsningen på nya marknader var att efter några år märkte man på Forsway att det blev allt svårare att sälja in systemet i Europa. Täckningen i Europa hade blivit så bra. När företaget började sin verksamhet fanns fiber nästan bara i storstäderna. Men med åren byggdes allt mer fiber i Sverige, och överhuvudtaget i Europa.  Efter 5-7 år fanns inte längre underlag i Norden för satellit-internet.

Man lyckades då ta in mer pengar från investerare för produktutveckling. Man utvecklade en mer avancerad router för uppkoppling av information via marknät. I början var det operatörerna som stod för transport av information vid kommunikation uppåt, men nu utvecklade Forsway en egen router för detta.

Man tog in pengar för att göra plattformen mer avancerad. Man anställde mer folk. Och man måste ut i världen och sälja.

Företaget söker ständigt nya kontakter hos regeringar och företag. Man söker samarbetspartners och kunder. Ledningen besöker mässor i Singapore, Dubai, Kapstaden, Washington, Amsterdam och London.

Emerging markets.

Exemplet Afrika.

I Afrika finns fiber bara i stora städer och vid kusten. Inne i kontinenten är det dålig täckning, det finns inte några gamla kopparnät heller.

Ariel: ”Ni letade efter en marknad att sälja på, men som jag ser det gör ni en insats, för i de här länderna vill man förstås ha bättre täckning.”

Ja, Anders håller med.  ”Har du varit i Afrika?” ”Tja, bara i norr, i Tunisien.”

”Vi har varit där. Kanske bara 15 % av ytan är stad och kust, resten är öken. Täckningen i marknätet är dålig, men man har ofta bra internetkoppling via mobiltelefoner. Men en del områden har glest med master. Uppsändningen kan ju ske med det bristfälliga nätet, medan nerladdning sker via satellit.”

Ett projekt riktat till Afrika ligger på is tills vidare. Man hade extrem otur för de två satelliter som skulle användas blev förstörda. Enligt avtal med ett israeliskt företag skulle man förse områden i Afrika med internet. Satelliten Amos 5 slutade fungera efter att den kommit upp i omloppsbana. När ersättaren Amos 6 skulle skjutas upp exploderade raketen.

Exemplet USA

I USA fanns tidigare ett monopol under företaget ITT. Monopolet bröts upp på 90-talet. Men i Arizona finns fortfarande områden med dålig täckning. Forsway har gjort tester där.

Exemplet Indien.

I Indien genomfördes en provperiod där 50 samhällscenter försågs med router från Forsway. Experimentet blev mycket lyckat. Byar som haft dålig uppkoppling fick nu bra tillgång till internet.

Myndigheterna föreslog att Forsway nu skulle leverera routrar till 5000 byar! Men man ville köpa router och tjänst på avbetalning, med vad som såg ut att bli en lång återbetalningsperiod. Forsway är ett litet företag och kunde inte ligga ute i åratal med miljonbelopp. Affären blev inte av.

Kontoret där företagets partner i Indien finns.

Anställda och partners.

På kontoret i Skövde finns 5 anställda. I övrigt har man skaffat ett antal representanter och partners över hela världen.

I Sverige har man en partner i Linköping, en i Kista och så några deltidsanställda i Sverige. Styrelseordförande Mats Andersson jobbar också i företaget.

Runt om i världen finns en representant i Kina, en på Cypern som bevakar Afrika, en i Australien (bevakar också Asien), en i Chile. Personer som anlitats som företrädare finns bl.a. i Indien, Filippinerna, USA, Singapore.

Anders säger att tanken är att deras representanter inte ska sitta på sitt kontor utan vara ute och träffa potentiella kontakter: satellitoperatörer, lokala myndigheter, utbildare, systemintegratörer.

”I Indien representerar vår man Forsway på sitt kontor, om du passerar kan du svänga förbi där! Eller på Cypern.” säger Anders. Jag lovar att titta upp om jag råkar ha vägarna förbi Indien.

Affärskontakter är enligt företagets webbplats följande: ESA, Horizon 2020, Arabsat, Broadpeak, Eutelsat, Rascom Star, Global Telesat, Zinwell, SES, SPLynx och Tebcom.

De internationella internetföretagen på 90-talet misslyckades.

Företag som genom åren försökt skapa internet via satellit tenderade att vara alltför optimistiska. Tre stora företag som på 90-talet försökte skapa världomspännande internet via satellit gick alla i konkurs. Nu försöker flera företag, t.ex. SpaceX och Oneweb, igen genomföra samma sak, denna gång med tusentals små satelliter som ska rusa fram över jordytan på ganska låg höjd.

Men ett gammalt problem kvarstår: routrarna är för dyra. Och ett nytt problem finns nu när man använder många små satelliter istället för några stora geostationära: en antenn måste fokusera på en satellit i taget och följa med i dess rörelse.

Konkurrens.

De nya företagen som vill skapa global internet är konkurrenter till Forsway. Teknikutveckling har gjort att kostnaden för små satelliter sjunker. En liten satellit kan kosta så lite som 2 miljoner dollar. Men mottagare är fortfarande dyra. De kostar kanske 1.500 dollar, men det blir för dyrt för privata familjer i tredje världen. Problemet med dyra mottagare kvarstår.

Det är bara några miljoner människor som är uppkopplade via satellit. Kanske 2 eller 3 miljarder människor har bristfällig täckning. Det händer otroligt mycket i branschen. Det senaste är att den stora satellitoperatören Eutelsat investerat i Oneweb.

Olika generationer av routrar.

Företagets svårigheter och framsteg.

Anders berättar att det genom åren varit svårt att hitta operatörs-partners, för det är dyrt med satellit-tjänster. Men priserna är på väg ner nu! Företaget har många diskussioner på gång med länder i Afrika och Asien. Också vissa områden i USA är intressanta.

Diskussioner, affärsförhandlingar eller pilotprojekt utanför Europa är pågående i Filippinerna, Indonesien, Brasilien, Mauretanien, Nigeria och USA. Också i området Stilla Havet. I Europa samarbetar man med ett företag i Spanien.

Tekniken.

På företagets webbplats skriver man: Xtend ecosystem inkluderar allt som behövs för att skapa ett komplett system för internet.

Den som vill fördjupa sig i tekniska detaljer för det system Forsway utvecklat kan läsa på företagets webbplats: 

           Forsway - teknik.

Trevligt besök!

Mitt besök hos Forsway avslutades med en foto-session vid kontorets hjärta, en stor server. Ett intressant och för mig lärorikt besök. Internet via satellit är ett väldigt aktuellt teknikområde. Både volymen och möjligheterna för vad som kan göras via internet är under kraftig utveckling så Forsway bör ligga rätt för framtida verksamhet.


Tobias Forsell och Anders Brandter.


Uppdaterat 2022-10-20
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum