ArielspaceNyheterSvensk rymdindustriInternationelltReportageRymdaktierRymdmuseumOm ArielSpaceSökLogga in
Nyheter
Nyhetsarkiv 2008 - 2009
16 juli 2022
NASA hyr raketer, rymdfarkoster och rymddräkter.

NASA och privata företag.

Länge fungerade USA:s rymdverksamhet så att NASA köpte raketer och rymdskepp av privata företag. Man har också egen utveckling av teknik. Men under 2000-talet har man valt en ny strategi: NASA är med och finansierar privata företags utveckling av rymdteknik, men företagen äger tekniken och kan sälja utrustning eller tjänster till både NASA och andra företag.

Företagen SpaceX och Northrop Grumman har utvecklat varsitt rymdskepp för transporter av förnödenheter, forskningsutrustning mm till rymdstationen. Under 2023 kommer troligtvis ett tredje företag, Sierra Space, också att börja flyga transporter till stationen.

SpaceX flyger astronauter till och från rymdstationen, och nästa år kommer också företaget Boeing att inleda bemannade flygningar.

Just nu säger NASA:s planering av framtida månfärder att den första bemannade månlandningen sedan 1972 ska genomföras år 2025. Landningsfarkosten byggs av SpaceX. Men man hoppas få budgetmedel för att engagera ytterligare ett företag, för att ha två möjliga farkoster. Blue Origin med Jeff Bezos i ledningen har ett förslag på månlandare.

Rymddräkterna för framtida astronauter på rymdstationen och vid månfärder kommer att produceras under liknande kommersiella villkor, av företagen Axiom och Collins. De har rätt att sälja rymddräkter inte bara till NASA utan också till kommersiella aktörer som vill ge sig ut på rymdfärder.

Uppdaterat 2022-07-16
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum