ArielspaceNyheterSvensk rymdindustriInternationelltReportageRymdaktierRymdmuseumOm ArielSpaceSökLogga in
Svensk rymdindustri
Esrange och SmallSat - min artikel
SmallSat: satelliter från Esrange.
Statlig rymdstrategi för Sverige
Lista över de svenska rymdbolagen
Svenska rymdföretag i närbild
Spaceport Sweden
SpaceOps - internationell rymdkonferens 2012 i Stockholm
Rymdforum 2019
Rymdforum 2017
Rymdforum 2015
Rymdforum 2013
Rymdforum 2011
Rymdforum 2009
Rymdforum 2007
Flyg- och rymdkonferens 2013 i Linköping
Konferensen Flyg- och Rymdindustri 2020-2040
Konferens Flyg- och Rymdtekniska föreningen 2019
Gästblogginlägg
Försäljning av SSC Space Systems - diskussioner i ett år.
Rymdpolitik
Investeringar
Rymdlänkar

 


Representanter för Spaceport Sweden besöker Spaceport America:
Konferens om rymdturism och historisk invigning av landningsbana.
 En delegation från Spaceport Sweden är nyligen hemkommen från ISPCS (International Symposium of Personal and Commercial Spaceflight) den årliga sammankomsten i New Mexico för kommersiell och bemannad rymdfart där intressenter från hela världen möts.
(Pressmeddelande från Spaceport Sweden. 2010-10-26)

Målsättningen med Spaceport Swedens deltagande var att bygga vidare på redan befintliga nätverk, etablera nya affärskontakter samt stärka varumärket på den globala arenan.

"Marknaden för kommersiell rymdfart växer och många företag är idag i teststadiet av farkoster där flera aktörer är intressanta för Kiruna och Sverige. Vi står inför otroliga möjligheter som inte bara kommer att positionera oss och attrahera flera besökare men också skapa arbetstillfällen samt bidra till ekonomiskt tillväxt. Det kommer dock att krävas en gemensam kraftsamling från aktörer på
lokal, regional och nationell nivå t ex vad galler infrastruktur", säger Karin Nilsdotter, Executive Director, Spaceport Sweden.

”Det har varit en lärorik och spännande vecka på många sätt”, säger Peter Salomonsson på Swedavia, chef på Kiruna Flygplats. ”Nu när farkostutvecklarna hos Virgin Galactic och XCOR m fl har kommit igång med sina flygtester ser vi fram emot ny fakta som hjälper oss att utveckla vår flygplats för de kommande rymdresorna från Kiruna.

Symposieveckan avslutades med dop av Spaceport Americas landningsbana där delega­tionen också fick bevittna den allra första överflygningen och landningen av Virgin Galactics flyg- och rymdfarkost på Spaceport Amerika. Sir Richard Branson, Virgins grundare, var på plats med hela sitt team, ett trettiotal kunder och speciellt inbjudna gäster från hela världen för att bevittna denna historiska milstolpe. Det var ett stort framsteg för kommersiell rymdfart och sätter ljus på både Spaceport America och Spaceport Sweden, vilka är ”sister spaceports” sedan 2008.

Delegationen bestod av flera av de parter som är direkt involverade i utvecklingen av den kommersiella rymdfarten i Kiruna; Spaceport Sweden, Rymdbolaget, Swedavia (fd LFV), Progressum och ICEHOTEL.

Se sensationella fotografier på Sweden Spaceports webbplats 
och läs mer här.
_________________________________________

NORDENS FÖRSTA RYMDRESEBYRÅ!

Nordisk kamp om prestige­fyllt agent­uppdrag för rymdresor
(Pressmeddelande från Spaceport Sweden.)
(19 januari 2009)

Idag, vid en presskonferens på Esrange Space Center, gick startskottet för den prestigefyllda kampen om att få bli en av Virgin Galactic’s nordiska reseagenter för resor till rymden. 

Spaceport Sweden gästades av Virgin Galactic’s marknadsdirektör Stephen Attenborough som presenterade villkoren för hur själva uttagningen kommer att gå till och vilka krav som ställs på en reseagent för att få en status som ”Virgin Galactic Accredited Space Agent ”. Den eller de nordiska reseagenter som utses kommer att tillhöra en mycket exklusiv skara av 90 hand­plockade representanter från 33 olika länder.

Vinnarna kommer att utses på ”TUR 2009”, skandinavens ledande mässa för resor och turism, 19-22 mars i Göteborg.

- Vi letar antingen efter individer eller företag som har ett erkänt gott rykte som ledande i att erbjuda exklusiva och unika reseupplevelser, säger Stephen Attenborough på Virgin Galactic. De ska övertyga oss om att de är minst lika passionerade som vi är över att förverkliga kommersiella rymdresor till att bli en säker, prisvärd och framgångsrik ny sektor inom resebranschen.

- Vi ser verkligen fram emot utnämningen på TUR-mässan då en eller ett par reseagenter kliver in på en mycket unik och spännande arena inom både rymd och turism, säger Olle Norberg, Spaceport Sweden’s ordförande. Vårt uppdrag är att erbjuda infrastruktur, service och äventyr för rymdresor. De speciellt diplomerade reseagenterna för Virgins rymdresor kommer att stärka expertisen här på hemmaplan och dessutom bidra med en viktig extra dimension i den redan så starka relationen mellan Spaceport Sweden och Virgin Galactic.

För anmälan till uttagningen kontakta:

Stephen Attenborough, marknadsdirektör på Virgin Galactic.

Tel: +44 7881 522025
E-post: stephen.attenborough@virgingalactic.com
eller se Virgin Galactic’s hemsida www.virgingalactic.com 
 
För mer information om Spaceport Sweden kontakta:
Johanna Bergström-Roos, informationschef Spaceport Sweden
Tel: 0980- 720 24 eller 070-544 60 21
E-mail: johanna.bergstrom-roos@ssc.se


Läs mer om företagen bakom Spaceport Sweden:
Spaceport Sweden http://www.spaceportsweden.com  

Rymdbolaget
http://www.ssc.se  
Arena Arctica (Kiruna Flygplats)
http://www.arenaarctica.com  
ICEHOTEL
http://www.icehotel.com  
Progressum
http://www.progressum.se  

OM SPACEPORT SWEDEN:

Spaceport Sweden består av flera svenska Kirunabaserade expertisföretag som har vunnit internationell framgång: Rymdbolaget, ICEHOTEL, LFV och Kirunas näringslivsutvecklingsbolag Progressum. Deras goda renommé för service sträcker sig från rymd- och flygfart och tester inom rymd och flyg till turismverksamhet. Företagens nästa gemensamma stora utmaning är att etablera Spaceport Sweden som Europas självklara plats för bemannad rymdfart för privatpersoner.

Spaceport Sweden ligger i Kiruna, en modern stad med utmärkt kommunikation och väl utbyggd infrastruktur mitt i norra Skandinaviens unika vildmark. Vintertid går rymdfärderna rakt genom norrskenet och sommartid badar de i ett hav av midnattssol!

Virgin Galactic , världens ledande operatör av kommersiella bemannade rymdfärder , har valt Spaceport Sweden till en av sina operationella partners. Virgin Galactics affärsidé är att ge vanliga människor möjligheten att bli astronauter på amatörnivå. Företaget kommer att äga och kontrollera sin egen rymdfarkost, SpaceShipTwo.


 

SPACEPORT SWEDEN OCH VIRGIN GALACTIC HÖLL PRESSKONFERENS PÅ ESRANGE.
Planeringen fortsätter. Vi har inte stött på några större hinder.”
(2008-04-01)

Presskonferensen inleddes av Olle Norberg, ordförande för Spaceport Sweden. Efter att ha hälsat alla välkomna lämnade han ordet till Sven Grahn vid Rymdbolaget (presenterad som senior advisor) och denne presenterade sitt utredningsarbete för Spaceport Sweden.

Sven Grahn vid Rymdbolaget:

”Vi har studerat praktiska frågeställningar som t.ex. följande: är befintlig infrastruktur i Kiruna tillräcklig, hur är väderförhållandena, behöver Virgin Galactics rymdskepp modifieras på grund av förhållandena i Kiruna, hur ser lagstiftningen ut på området?

Vi har inte stött på några större hinder och räknar inte med att göra det heller. Kommande arbete kommer bl.a. att handla om upprättande av regler, hur rymdturisternas träning ska se ut och genomgång av vilka kompletteringar som behövs vad gäller infrastruktur”, avslutade Sven Grahn.

Will Whitehorn, VD för Virgin Galactic :

Will Whitehorn talade om utmaningen och nödvändigheten av att designa nya och energieffektiva tekniker för att nå rymden. Han förklarade också Virgins vision om att skapa ett rymdskepp som dels kan föra passagerare ut i rymden, dels användas för forskning, transporter och t.o.m. för än så länge okända ändamål.
(Min kommentar: i andra sammanhang har talesmän för Virgin sagt att man har som mål att kunna sända upp rymdskepp i omloppsbana).

"Vår hemmabas är Spaceport America" säger will Whitehorn. "Men det är en stor tillgång för oss att kunna samarbeta med Spaceport Sweden. När vi kan börja sända upp vårt rymdskepp från Sverige kommer vi att kunna erbjuda även mycket annat än rymdresor. Rymdturisterna kan uppleva mycket i trakterna kring Kiruna.

Dessutom har man vid Esrange en stor erfarenhet av att sända upp suborbitala raketer. De har varit i branschen sedan 1966 (!) och har den kunskap och infrastruktur som behövs för uppsändning av och kommunikation med rymdfarkoster. De kan hjälpa oss att använda den nya teknologi som har utvecklats av Burt Rutan vid Scaled Composites (= bolaget som bygger Virgin Galactics rymdskepp Space Ship Two)."

Stephen Attenborough, marknadschef (Commercial Director) vid Virgin:

Stephen Attenborough talade om marknaden för rymdturism. Han anser att Virgin har gjort en korrekt bedömning av marknadspotentialen när man satsat på rymdturism. Nya kunder tillkommer i allt snabbare takt. Hittills har 250 personer betalat mer än 30 miljoner dollar i depositioner för att försäkra sig om en rymdresa och över 85.000 personer har registrerat sig för en resa någon gång i framtiden. De blivande rymdturisterna har väldigt olika bakgrund, åldern varierar och de kommer från över 30 länder. 80 personer har redan inlett sin träning genom att testa en centrifug med en simulerad rymdresa. Där har de upplevt 3,5 G vid ”starten” och 6 G vid ”landningen”. (Arielspace återkommer snarast med en artikel om denna träning!)

För Virgin är det viktigt att de genomgår dessa övningar. Det ökar säkerheten vid den verkliga rymdresan, sa Stephen Attenborough. Endast två personer av de 80 blev tvungna att avbryta träningen. "Vi anser oss ha bevisat att vanliga människor kan resa ut i rymden. Vi är nästan alla av det rätta virket!"

(Min kommentar: Detta är en anspelning på en term som användes om USA:s första astronauter på 50-talet. De var testpiloter i USA:s flygvapen. Kraven som ställdes på dem var nästan omänskligt höga, men dessa män visade sig vara av det rätta virket, ”made of the right stuff".

 

 


En blivande rymdturist berättar:

På presskonferensen kunde journalisterna prata med ett antal av Virgin Galactics astronauter, dvs personer som befinner sig långt fram i kön och hoppas få vara bland de första som får åka upp. De kallas Founders. De var speciellt inbjudna till Esrange inför presskonferensen. Deras program har planerats av ICEHOTEL, som har ansvar för rymdturisternas äventyr på marken. Detta är ju ändå norrskenets och midnattssolens land!

Hör här vad Mr Jon Goodwin, en blivande rymdturist, har att berätta om sitt besök i Kiruna i april 2008!
” Mitt besök i Sverige har hittills varit fantastiskt! Vi sov i ishotellet första natten i varma sovsäckar under renfällar. Idag på eftermiddagen kommer vi att få se en raketuppskjutning vid Esrange och ikväll ska vi, tillsammans med vetenskapsmän från Institutet för rymdfysik, försöka få se norrsken. Imorgon förs vi med helikopter till Sveriges högsta berg (Kebnekaise) och på kvällen ska vi få träffa en samefamilj för att lära oss mer om deras kultur och historia. Det kommer också att finnas tid för en färd med hundsläde och en skotersafari till ett läger i vildmarken där maten tillreds över öppen eld. Jag måste säga att detta är ett fantastiskt ställe, också utan rymdresor!”

(Ovanstående är en översättning av hela det pressmeddelande som man sänt ut på engelska idag. På Rymdbolagets webbplats finns dels den engelska texten, dels en kortare översättning till svenska.)
Gå till www.ssc.se
 

 


Uppdaterat 2010-10-26
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum