ArielspaceNyheterSvensk rymdindustriInternationelltReportageRymdaktierRymdmuseumOm ArielSpaceSökLogga in
Svensk rymdindustri
Esrange och SmallSat - min artikel
SmallSat: satelliter från Esrange.
Statlig rymdstrategi för Sverige
Lista över de svenska rymdbolagen
Svenska rymdföretag i närbild
Spaceport Sweden
SpaceOps - internationell rymdkonferens 2012 i Stockholm
Rymdforum 2019
Rymdforum 2017
Rymdforum 2015
Rymdforum 2013
Rymdforum 2011
Rymdforum 2009
Rymdforum 2007
Flyg- och rymdkonferens 2013 i Linköping
Konferensen Flyg- och Rymdindustri 2020-2040
Konferens Flyg- och Rymdtekniska föreningen 2019
Gästblogginlägg
Försäljning av SSC Space Systems - diskussioner i ett år.
Rymdpolitik
Investeringar
Rymdlänkar
Gäster i rymden.  
Här skriver inbjudna gäster om sitt rymdintresse.


Christian i Halmstad: "Jag intresserar mig för börsnoterade rymdföretag och förenar nytta med nöje.
(Intervju. 2018-03-11.)

I en artikel i Populär Astronomi skriver jag om den kommersiella rymdsektorn. En av de personer som intervjuas i artikeln heter Christian och berättar att han alltid varit intresserad av rymden men nu kan kombinera det med sitt intresse för aktiehandel. I artikeln finns bara ett kort citat, men här har jag bett honom ge en mer utförlig bild av sina två intressen.

Hur länge har du varit rymdintresserad och aktieintresserad?

Jag har alltid varit intresserad av rymden. Det som fängslar mig är det som många andra med mig också känner och vill ha svar på, dvs är vi ensamma? vad finns i rymden? vad är det vi inte vet? osv. Vidare har jag alltid dragit mig till filmer med rymdtema, kanske för att min fantasi fått näring och min fascination för det oändliga. Jag har haft ett stort intresse för fonder och aktier sedan jag var 22 år, detta innebär att de senaste 15 år har det varit ett intresse som kommit och gått. Mitt intresse för aktier präglades av min morfar som var en inbiten aktieägare. Varje gång jag hälsade på mina morföräldrar visste jag att vid ett visst klockslag skulle vi se på text-tv hur aktierna hade gått under dagen. I början av 2017 fick jag reda på att både Gomspace och ÅAC Microtec noterat sig på börsen och då föll det sig naturligt för mig att investera i dessa bolag. Jag kunde därmed kombinera mitt intresse för rymden och för börsen, en perfekt kombination.

Har ditt intresse för rymden ökat i och med börsnoteringarna ÅAC Microtec & Gomspace ?

Mitt intresse för rymden har tagit helt andra proportioner nu när det finns en möjlighet att själv vara delaktig på ett annat sätt. Nu kan man investera egna pengar i industrin och självklart har det skapat ett fördjupat intresse för min del. Nu får jag möjlighet att sätta mig in i exempelvis satellitbranschen vilket är oerhört spännande. Innan börsnoteringen av dessa två bolag var intresset för rymden som jag nämnt ovan mer övergripande. Det innebar att jag inte visste vad jag skulle fördjupa mig i, utan informationen jag tog till mig var det jag läste i tidningar och såg på tv. Nu har ett stort hav av artiklar och information öppnat sig och jag kan sitta timmar och läsa och ta till mig ny information och kunskap.

Vilka framsteg hoppas du på i rymdindustrin de närmaste åren ?

Jag ser många möjligheter inom rymdindustrin i framtiden och känner att det varit tyst från media från det att människan tog sig till månen till dagens New Space era. För att vi skall utöka utforskandet av rymden och för att rymdindustrin ska växa, tror jag det måste komma in fler ekonomiska intressen. Ju fler ekonomiska intressen och ju fler som investerar sina pengar inom rymdindustrin, desto mer tror jag att människan utvecklas och engageras, kanske slutar det med att vi vid något tillfälle bli Multiplanitära.

Vidare tror jag att det är väsentligt att företagare inom rymdindustrin vågar testa och utmana gränserna för vad som är möjligt och samarbeta med varandra. Vi ser nu företag som SpaceX vilka öppnat upp ett paradigmskifte där raketerna som skjuts upp landar på jorden och återanvänds igen till nästa uppskjutning. Jag tror att detta paradigmskifte kommer att öppna många nya vägar och sänka kostnaderna dramatiskt för kostnaden att försätta materiel i rymden, Även om just ex Falconheavy kanske inte är tänkt att användas för att försätta små satelliter i rymden och i omloppsbana tror jag det kan bana väg för liknande innovationer, kanske kommer FalconHeavy även göra detta? Det finns många rymdintresserade människor som jag tror gärna hade velat jobba inom industrin, forska osv, och genom att fler företag vågar investera så kommer människan komma riktigt långt.

Inom några år hoppas jag att Sverige har tagit ett stort kliv fram och visat att Sverige är ett land som är mycket lämpad för rymdindustrin och speciellt för små satelliter. Mina förhoppningar är att rymdindustrin inom några år har uppnått att vi etablerat satellitkonstellationer vilka ger oss trådlös satellitkommunikation istället för trådbunden data hantering.

Jag tror också att Iot kommer utvecklas i allt högre takt och att satelliter kommer bli ett givet och självklart hjälpmedel i människans vardag. En annan vision är den pågående strävan att ta människan till Mars, det tänker jag kommer ske inom mer avlägsen framtid och lyckas människan med denna bedrift kommer rymdindustrin bli vår tids största industri. Men redan innan detta tror jag och hoppas att det finns en möjlighet att betala för att ta sig ut i rymden som turist, ”varför inte en vigsel i rymden”.

Har du någon kännedom om de andra bloggande/twittrande aktieintresserade som investerat i antingen ÅAC Microtec eller GomSpace? Har de ovan nämnda haft ett rymdintresse innan de investerat i ovan bolag?

Jag har mycket kontakt med personer som likt mig delar aktieintresse kring de två nämnda bolagen. När jag ställt frågan har många svarat att intresset har funnits tidigare och att alla är intresserade av rymden på något sätt. Många uppger att det inte funnits några alternativ att investera och känna delaktighet som det nu gör genom de noterade bolagen ÅAC Microtec och Gomspace. Samtliga av de tillfrågade uppgav att intresset för rymden ökat markant då de börjat se nyttan av rymdindustrins utbredning och fördelar samt att de fått ett egenintresse. De tillfrågade ser tydliga fördelar och möjligheter samt nyttan i tex klimat-, transport-, brandövervakning, kommunikation, IoT.

Hur är de här köparna av rymdaktier, är deras rymdintresse nyvaknat på grund av möjligheten att tjäna pengar på rymden?

Som jag skrivit ovan angående min tro att det behövs kapital från aktiemarknaden för att få fart på industrin, och att fler skall se fördelarna med rymdindustrin, så är det självklart att aktieägarna vill tjäna pengar på det bolag de investerar sina pengar i. Samtidigt är det att ge och ta från de två parterna. Bolagen vill utvecklas och tjäna pengar, aktieägarna vill vara delaktiga och tjäna pengar.

Har de kunskaper om just rymdbranschen eller tar de fasta på olika pressmeddelanden utan att kunna bedöma betydelsen av vad där sägs?

Det är för mig svårt att känna till alla facktermer som finns inom rymdindustrin. Är man intresserad av bolaget tror jag att man försöker lära sig facktermerna och innebörden av det som framgår, är man enbart intresserad av aktiekursen tror jag att man endast läser de PM som släpps. Jag anser att bolagen har en stor uppgift och stort ansvar att nå ut till aktieägarna och anpassa sina PM och uttalande så att den stora massan förstår innebörden. Det är även viktigt att bolagen inte enbart belyser framgångsfaktorerna utan även informerar om de risker som finns i projekten. Jag upplever att de jag har pratat med är medvetna om att branschen är utsatt för risker. Detta är något som man som aktieägare är medveten om då de flesta aktieägare någon gång har gjort en dålig affär. Trots detta finns en stor tilltro och förhoppning att rymdindustrin och framtiden för den kan bli astronomisk.

Citat från andra aktieintresserade som Christian haft kontakt med. Frågan till dem var: Innan du köpte ÅAC Microtec eller Gomspace hade du ett rymdintresse då?

· Rymden är alltid häftig! Men efter jag tog min första position i Åac så har rymdintresset ökat markant, en bransch som jag knappt visste fanns och de funktioner som nanosats kan bidra med är makalöst häftigt

· Tyckte det lät flummigt med satelliter, Men nu tycker jag det är bland det mest intressanta område som finns Fast rymden i sig har iof fascinerat mig sen jag var liten.

· Växt något oerhört.

· Jag kan inte påstå det mer än att jag tycker rymden är spännande då det känns som det finns mycket att upptäcka.

· Alltid, har alltid haft ett rymdintresse.

· Jag har varit smått intresserad av rymden men har definitivt blivit mer intresserad och insatt efter att köpt åac aktier.

Tack från Arielspace för synpunkterna, Christian och ni andra! 
Uppdaterat 2018-03-14
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum