ArielspaceNyheterSvensk rymdindustriInternationelltReportageRymdaktierRymdmuseumOm ArielSpaceSökLogga in
Svensk rymdindustri
Esrange och SmallSat - min artikel
SmallSat: satelliter från Esrange.
Statlig rymdstrategi för Sverige
Lista över de svenska rymdbolagen
Svenska rymdföretag i närbild
- Aeroflex Gaisler
- Beyond Atlas AB
- C2SAT
- ECAPS
- Esrange studiebesök
- Forsway Scandinavia
- GKN (f.d. Volvo Aero)
- Lyngsat
- OHB Sweden
- Omnisys Instruments AB
- Polymer Kompositer.
- RUAG Space Sweden
- Rymdstyrelsen
- Sandvik
- Swedish Space Corporation
- SWE-DISH
- PRISMA-satelliterna
- ÅAC Microtec Clyde
- Clyde
- Många kunder för ÅAC och Clyde
Spaceport Sweden
SpaceOps - internationell rymdkonferens 2012 i Stockholm
Rymdforum 2019
Rymdforum 2017
Rymdforum 2015
Rymdforum 2013
Rymdforum 2011
Rymdforum 2009
Rymdforum 2007
Flyg- och rymdkonferens 2013 i Linköping
Konferensen Flyg- och Rymdindustri 2020-2040
Konferens Flyg- och Rymdtekniska föreningen 2019
Gästblogginlägg
Försäljning av SSC Space Systems - diskussioner i ett år.
Rymdpolitik
Investeringar
Rymdlänkar
ÅAC Microtec Clyde


Besök hos ÅACMicrotec. (2019-03-07. Av Ariel Borenstein)

OBS: Besöket och intervjun skedde i januari 2018. Mycket har hänt sedan dess i företaget men enligt min uppfattning är intervjun ändå intressant. Av olika anledningar har jag inte haft möjlighet att publicera artikeln tidigare.)

”Jag har arbetat hela mitt yrkesverksamma liv i rymdbranschen” sa företagets VD Alfonso Barreiro. Han hade tillträtt i oktober 2016 och kom från spanska företaget Deimos som sänder upp satelliter för jordobservation. Han har också arbetat för ESA i Darmstadt.

Jag besökte ÅAC Microtec i Uppsala i januari 2018 och pratade med företagets VD Alfonso Barreiro.


ÅAC:s VD håller föredrag för KTH Rymdsällskap och Svenska Rymdsällskapet.

”Nu strävar vi efter att övergå från utvecklingsprojekt till försäljning av produkter ” berättade Barreiro.” Erfarenheterna från många års utvecklingsarbete för kunder omsätts i produkter vi kan sälja. Just nu planerar många företag att sända upp konstellationer av små satelliter, och vi vill delta där, men inte i de stora med tusentals satelliter utan i de mindre bestående av kanske 20 st.”

Ett mål att sträva efter är detta: istället för att en kund köper en satellit så vill kunden köpa en viss uppsättning ”data”. ÅAC ska då kunna ta hand om hela processen: bygga en satellit, se till att den sänds upp, ta emot den information den samlar och sedan leverera informationen till kunden. Som inte behöver ha ansvar för själva tekniken.

ÅAC Microtec köpte i början på 2018 Clyde Space, ett onoterat företag med huvudkontor i Skottland. Den sammanlagda personalen uppgick sedan till ca 100 personer. Clyde Space bygger cubesats och ÅAC Microtec satelliter upp till 40 kg, så man kommer att täcka in hela spektret i den minsta viktklassen för satelliter. Men sedan säljer ÅAC Microtec också komponenter till större satelliter, och man kommer även i fortsättningen att bedriva utvecklingsarbete.


ÅAC har många kunder.

I december 2016 börsnoterades ÅACMicrotec på listan First North. Man var då det andra rymdbolaget någonsin som noterats på en svensk börs. Danska företaget GomSpace hann före!

Börsnoteringen 2016 och köpet av Clyde Space 2018 har väckt uppmärksamhet både i Sverige och utomlands. Ett traditionellt företag i Old Space hade beslutat sig för att bli en aktör i New Space! Man hade värvat flera nya, internationellt kända, medarbetare: Alfonso Barreiro som VD, Iraklis Hatziathanasiou på marknadssidan och Will Whitehorn till styrelsen. Whitehorn blev berömd när han under en period var chef för Bransons rymdföretag Virgin Galactic.

”Branschen för små satelliter innehåller över 100 företag” berättar Barreiro.

Vad gäller de minsta satelliterna som kallas cubesat, så har företagen Clyde Space, GomSpace, ISIS och Tyvak 15 % var av marknaden medan många mindre företag har resten. Barreiro tror att marknaden för små satelliter kommer att koncentreras och standardiseras, och att det kommer att ske en viss utslagning. Han säger att i USA finns mycket större tillgång till privat kapital för rymdinvesteringar. Det finns få rymdbolag på Europas börser.

ÅACMicrotec  har många internationellla kunder, men ligger också bra till i Sverige. Man har sedan länge samarbetat med OHB, Omnisys, Spacemetric m.fl. Plattformen Innosat som tillverkas av OHB Sweden i samarbete med ÅAC Microtec kommer att användas för nya satelliten MATS och detta följs troligtvis av fler svenska satelliter. 

Unika produkter.

Marknadsansvarig Elin Sjöblom och ingenjören Henrik Löfgren guidade mig runt i lokalerna vid företagets huvudkontor. Elin Sjöblom hade anställts i samband med företagets börsnotering med ansvar för kontakten med media och investerare. Henrik Löfgren har mångårig erfarenhet av att konstruera satelliter.”Vi har kontor, utvecklingsverkstad och clean-room i huset”, berättade Elin. Ingenjören Henrik Löfgren berättar för mig om företagets produktserie Sirius: omborddator, minne och kraftöverföring. Jag blir guidad i labbet för utvecklingsarbete. De komponenter som ligger på arbetsbänkarna innehåller verkligen otroligt små detaljer. 

VD Alfonso Barreiro formulerade under intervjun i januari 2018 utvecklingen i bolaget hittills med orden: ”Nu är processen igång för att ÅAC ska kunna medverka i New Space.”


Uppdaterat 2020-02-21
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum