ArielspaceNyheterSvensk rymdindustriInternationelltReportageRymdaktierRymdmuseumOm ArielSpaceSökLogga in
Svensk rymdindustri
Esrange och SmallSat - min artikel
SmallSat: satelliter från Esrange.
Statlig rymdstrategi för Sverige
Lista över de svenska rymdbolagen
Svenska rymdföretag i närbild
Spaceport Sweden
SpaceOps - internationell rymdkonferens 2012 i Stockholm
Rymdforum 2019
Rymdforum 2017
Rymdforum 2015
Rymdforum 2013
Rymdforum 2011
Rymdforum 2009
Rymdforum 2007
- Rymden och miljön
- Rymden och människan
- Rymden och framtiden
Flyg- och rymdkonferens 2013 i Linköping
Konferensen Flyg- och Rymdindustri 2020-2040
Konferens Flyg- och Rymdtekniska föreningen 2019
Gästblogginlägg
Försäljning av SSC Space Systems - diskussioner i ett år.
Rymdpolitik
Investeringar
Rymdlänkar

 


RYMDFORUM 2007

Sammanfattning:
1.Mycket vetenskap och stora bolag, men inga småföretag.
2.Christer Fuglesang intervjuades med 1800-talsteknik och Roger Curbeam var försvunnen.
3.Meteorologen Pär Holmgren var bästa föredragshållaren ( talade om de stora miljöhoten). Många andra föredragshållare rabblade svår information i raketfart (!).

Rymden på webben och i talarstolen.

När jag försöker skapa en webb-plats om rymdindustrin ställs jag inför ett uppenbart problem: det är svårt att skaffa sig förstahandserfarenhet. Jag är inte astronaut och har därför ingen tyngd när jag uttalar mig om tyngdlöshet. Jag är inte ens rymdingenjör och vet därför inte vad de lustiga tekniska termerna om raketer egentligen betyder.
Men så erbjöd sig ett tillfälle att åtminstone skaffa sig kvalificerad andrahandserfarenhet. Det var en konferens som kallades Rymdforum 07, gick av stapeln 12-13 september i Kiruna och innebar en summering av var rymdbranschen befinner sig just nu.

Forskare, utbildare, rymdstuderande och storföretag var rikligt representerade, men de små företagen med rymdanknytning saknades nästan helt. Rymdforum hålls vartannat år. För två år sedan var mötesplatsen Trollhättan och då var konferensen mer inriktad på företagande.
Nu låg fokus på tre ämnen: ”Rymden och miljön”, ”rymden och människan” samt ”rymden och framtiden”.

Talarna representerade organisationer som NASA och ESA, forskningsinstitutioner som IRF och universiteten i Luleå och Umeå, samt de tre stora svenska rymdbolagen Saab Space, Volvo Aero och Rymdbolaget.

Rymdforum har lovat att lägga ut de flesta av föredragen på sin webb-plats inom några veckor. Under tre flikar här till vänster berättar jag kortfattat om några av föredragen och om mina personliga intryck från Rymdforum.   

Angående 1800-talsteknologi. Den första dagen blev Christer Fuglesang intervjuad på telefon medan vi fick titta på ett stort fotografi av honom. En sådan intervju kunde man ha åstadkommit redan för 100 år sedan. Var fanns all teknologi från vårt högteknologiska århundrade? Christer Fuglesang hade inte möjlighet att närvara personligen. Då gick budet till Curbeam, Christers kollega. Men tydligen hade inte heller han tid.  

 


 

 


Uppdaterat 2020-02-27
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum