ArielspaceNyheterSvensk rymdindustriInternationelltReportageRymdaktierRymdmuseumOm ArielSpaceSökLogga in
Svensk rymdindustri
Esrange och SmallSat - min artikel
SmallSat: satelliter från Esrange.
Statlig rymdstrategi för Sverige
Lista över de svenska rymdbolagen
Svenska rymdföretag i närbild
- Aeroflex Gaisler
- Beyond Atlas AB
- C2SAT
- ECAPS
- Esrange studiebesök
- Forsway Scandinavia
- GKN (f.d. Volvo Aero)
- Lyngsat
- OHB Sweden
- Omnisys Instruments AB
- Polymer Kompositer.
- RUAG Space Sweden
- Rymdstyrelsen
- Sandvik
- Swedish Space Corporation
- SWE-DISH
- PRISMA-satelliterna
- ÅAC Microtec Clyde
- Clyde
- Många kunder för ÅAC och Clyde
Spaceport Sweden
SpaceOps - internationell rymdkonferens 2012 i Stockholm
Rymdforum 2019
Rymdforum 2017
Rymdforum 2015
Rymdforum 2013
Rymdforum 2011
Rymdforum 2009
Rymdforum 2007
Flyg- och rymdkonferens 2013 i Linköping
Konferensen Flyg- och Rymdindustri 2020-2040
Konferens Flyg- och Rymdtekniska föreningen 2019
Gästblogginlägg
Försäljning av SSC Space Systems - diskussioner i ett år.
Rymdpolitik
Investeringar
Rymdlänkar
AAC-ClydeAAC-Clyde vill köpa ett rymdföretag i USA.


VD för företaget Clyde Space heter Craig Clark och han deltog 28 augusti vid en investerarträff hos svenska analysföretaget Redeye. Han berättade om det bolag som är resultat av sammanslagningen av svenska ÅACMicrotec och Clyde Space med hemvist i Skottland. Det nya bolaget heter AAC-Clyde. (2018-08-28. Av Ariel Borenstein.)


Craig Clark är VD för Clyde Space som gått ihop med ÅACMicrotec.

Fusionen trädde i kraft i februari i år, men man letar redan efter ytterligare ett företag att foga till företagsbygget. Denna gång vill man köpa ett företag i USA för att lättare kunna expandera sin verksamhet där.

Jag intervjuade tidigare i år Alfonso Barreiro som är VD för ÅACMicrotec. Det var trevligt och intressant att idag också prata med Craig Clark som grundade Clyde Space. (Även om jag måste erkänna att jag var tvungen att anstränga mig väldigt mycket för att förstå hans Skottlands-dialekt.)

Enligt Clark har sammanslagningen av de två företagen genomförts smidigt. Medarbetare från de två länderna besöker varandra och man driver en del gemensamma projekt. 

Det finns väldigt få rymdbolag på den svenska börsen så det är omöjligt att hålla en investerarträff enbart med sådana, men det hade förmodligen varit bättre att bunta ihop AAC-Clyde med andra teknikbolag, nu var de två andra företagen vid presentation verksamma inom medicin.

Företaget Moberg Pharma tillverkar medicin mot hudproblem medan Eurocine Vaccines håller på att forska fram influensavaccin som kan intas genom näsan. Språnget från dessa verksamheter till rymdverksamhet kan väl sägas vara stort.


Alla dessa rymdorganisationer och företag har antingen ÅAC eller Clyde haft som kund eller partner.

AAC-Clyde går enligt Craig Clark mot en lysande framtid. Han brukar säga att Clyde är ”an old company in New Space ”. Många start-ups försöker nu ge sig in på marknaden för små satelliter och cubesats, men utvecklingsarbete tar sin gilla tid, och Clyde har ett stort försprång. Många av de nyaste företagen köper komponenter av Clyde, den typen av verksamhet utgör i själva verket 50 % av omsättningen.

De små satelliterna anses utgöra en revolution inom rymdverksamheten. Istället för stora, väldigt dyra satelliter vars teknologi blivit föråldrad i slutet av användningsperioden så kan man nu sända upp många billiga satelliter med den senaste teknologin. Många av de nya små har kort livslängd, men eftersom de är relativt billiga att bygga så är det ingen stor nackdel.

Både ÅACMicrotec och Clyde har de senaste åren tagit flera ordrar på testsatelliter där avsikten är att testa teknologi inför uppskjutningen av stora konstellationer av små satelliter. Om dessa tester ger gott resultat så bör AAC-Clyde under de närmaste åren få stora ordrar på att bygga satelliterna till dessa konstellationer. Det handlar om tiotals och ibland hundratals satelliter.

Jag hade en fråga jag ställde både vid presentationen och efteråt till Craig Clark och det var att ”hur går samarbetet mellan de två fusionerade företagen till i praktiken?” Jag blev inte så klokare av svaren. Hur mycket reser medarbetare mellan länderna? Sitter några svenskar och skottar mysigt bredvid varandra och bygger en satellit, dvs försöker man integrera teknologi från vardera företaget? Vad gör man tillsammans vad gäller marknadsföring och ekonomi? Koncernspråket är väl engelska, klarar alla svenskar av att kommunicera ledigt på det språket?


Craig Clark delgav oss prognoser om framtida satelliter och planerna för konstellationer.

Mitt intryck var att framtiden ser ljus ut för rymdindustrin i allmänhet och för tillverkning av små satelliter i synnerhet. Och AAC-Clyde ligger bra till för att surfa på den nya rymdvågen!


 

Uppdaterat 2020-02-21
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum