ArielspaceNyheterSvensk rymdindustriInternationelltReportageRymdaktierRymdmuseumOm ArielSpaceSökLogga in
Svensk rymdindustri
Esrange och SmallSat - min artikel
SmallSat: satelliter från Esrange.
Statlig rymdstrategi för Sverige
Lista över de svenska rymdbolagen
Svenska rymdföretag i närbild
Spaceport Sweden
SpaceOps - internationell rymdkonferens 2012 i Stockholm
Rymdforum 2019
Rymdforum 2017
Internationell utblick och trender
Forskning i och om rymden
Rymdteknik, rymdprodukter och rymdtjänster
Daglig nytta på jorden med infrastruktur i rymden
Nya initiativ
Strategisk tillgång och rymdstrategi
Rymdforum 2015
Rymdforum 2013
Rymdforum 2011
Rymdforum 2009
Rymdforum 2007
Flyg- och rymdkonferens 2013 i Linköping
Konferensen Flyg- och Rymdindustri 2020-2040
Konferens Flyg- och Rymdtekniska föreningen 2019
Gästblogginlägg
Försäljning av SSC Space Systems - diskussioner i ett år.
Rymdpolitik
Investeringar
Rymdlänkar
RYMDFORUM 2017I Kiruna: Längtan efter en strategi men mycket aktivitet ändå.

Årets rymdforum förmedlade många nyheter men också ett flertal rapporter som visade att allt i den svenska rymdbranschen framskrider som vanlig, dvs framgångsrikt. Ett axplock ur nyheterna : OHB bygger en del av utrustningen till NASA:s rymdskepp Orion, Forsway har skapat en bredbands-teknologi som via satellit kan revolutionera livet för miljoner människor i tredje världen, en svensk riskkapitalist håller på att skapa en rymdsond som ska sändas till en asteroid. (Av Ariel Borenstein. 2017-05-12)Rymdforum 2017 hölls i Folkets Hus vid det centrala torget i Kiruna tisdag 9: maj. Dagen innan hade deltagarna besökt Rymdcampus, hemvist för IRF i Kiruna, samt vandrat runt i Icehotel. (Se foton från rundvandringarna här). Det första rymdforum hölls också i Kiruna, år 2003. Därefter har ingenjörer, forskare och andra rymdintresserade samlats vartannat år: Trollhättan 2005, Kiruna 2007, Stockholm 2009, Kiruna 2011, Trollhättan 2013 och Göteborg 2015. Och nu i Kiruna för fjärde gången.

Johanna Bergström var moderator och deltagarna hälsades välkomna av kommunstyrelsens ordförande Kristina Zakrisson, Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg, rektorn för Luleå Tekniska Universitet Johan Sterte och chefen för IRF tillika föreningen Rymdforums ordförande Lars Eliasson.

Jonas Björck

Förste talare på Rymdforum 2017 var departementsrådet Jonas Björck. Han berättade om hur rymdfrågor berör flera departement och hur Sverige representeras i rymdfrågor i ESA och EU. Eftersom Jonas Björck deltog i Rymdforum som ersättare för forskningsminister Knutsson så hoppades alla att han skulle sprida ljus över den kommande rymdstrategin. Men han hade inga detaljer att förmedla, han upprepade det som Knutsson sagt nyligen bl.a. på Stockholms Handelskammare och vid skriftlig förfrågan i Riksdagen: ARBETET MED EN STRATEGI PÅGÅR NU.Missa inte att det finns referat från de enskilda sessionerna i underflikarna till vänster! 


Uppdaterat 2019-03-23
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum