ArielspaceNyheterSvensk rymdindustriInternationelltReportageRymdaktierRymdmuseumOm ArielSpaceSökLogga in
Internationellt
- Europa, Ryssland
- USA, Canada, Mellanamerika, Sydamerika
- Asien och Afrika
- Bemannade rymdfärder
- Privat rymdverksamhet
- Rymdförsäkringar
- Framtidsvisioner
- Ner med rymdskrotet!
- Militär rymdfart
- På tröskeln till en ny rymdepok
De 50 största rymdföretagen år 2011
De 25 största satellitbolagen år 2010
- Internationellt: Jan-sept 2007.
- Internationellt Jan - dec 2008
Rymdjuridik
Rymdketchup-effekten.

Just nu är det ganska lugnt. Alla förbereder sig. Man planerar och konstruerar och testar i USA, Ryssland, Kina, Sverige, Frankrike osv . Folk jag pratar med tror att USA upphört med bemannade rymdfärder, men att Kina snart landsätter taikonauter på Månen. Båda påståendena är förstås fel. Det som är sant är att både i USA och Kina planerar man och konstruerar och testar. (2012-05-03)

Och under detta decennium kommer plötsligt alla förberedelser att leda fram till en Rymdketchup-effekt. Inom de närmaste tio åren kommer vi högst troligt att få se detta:

De amerikanska företagen SpaceX och Orbital lyckas sända sina transportrymdskepp till rymdstationen med egna raketer. De amerikanska företagen Boeing och SpaceX sänder upp bemannade rymdskepp till rymdstationen.

Ytterligare fler privata företag i USA, Europa och Ryssland fortsätter att försöka bygga egna raketer och rymdskepp, t.ex. Blue Horizon. Förhoppningsvis lyckas några av dem med sina planer.

NASA har börjat konstruera sitt nya rymdskepp Orion och den nya stora raketen SLS och hoppas göra den första bemannade flygningen med dessa senast år 2021. Man hoppas kunna flyga till en asteroid senast 2025.

Kina sänder upp fler bemannade rymdfarkoster och fortsätter att bygga på sin rymdstation. Indien sänder upp sin första astronaut. Europa förbättrar transportfarkosten ATV med siktet inställt på att så småningom sända upp egna astronauter. Också Japan utreder möjligheterna till bemannad rymdfart.

Virgin Galactic – kanske också andra företag – sänder upp rymdturister på korta rymdresor i USA, Abu Dhabi och Sverige. Bigelow Aerospace, Boeing och Space Adventures samarbetar om att skapa ett privat rymdhotell i bana runt jorden.

Samtidigt sänder allt fler länder upp allt fler satelliter och allt fler sonder sänds mot planeterna i solsystemet. Allt fler företag och privata grupper världen över sänder upp sondraketer med olika experiment ombord.

Det internationella rymdsamfundet kommer förhoppningsvis inom de närmaste tio åren att på allvar ta tag i problemet med hur man ska få bort den stora mängden rymdskrot i omloppsbana runt jorden.

Kort sagt: mänskligheten kommer inom de närmaste tio åren att verkligen erövra rymden närmast jorden. Och fortsätta utforskandet av solsystemet.

En viktig del i allt detta är naturligtvis RAKETERNA. Tidningen Aviation Week & Space Technology hade i sitt nummer från 16 april ett antal artiklar om de nya raketer som håller på att byggas.

Arielspace berättar om de nya raketerna i artiklarna "USA:s nya raketer", "Europas nya raket" och "De nya raketerna: privata företag, Kina och Indien".
Uppdaterat 2012-05-24
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum