ArielspaceNyheterSvensk rymdindustriInternationelltReportageRymdaktierRymdmuseumOm ArielSpaceSökLogga in
Internationellt
- Europa, Ryssland
- USA, Canada, Mellanamerika, Sydamerika
- Asien och Afrika
Israel
Japan
Kina
- Bemannade rymdfärder
- Privat rymdverksamhet
- Rymdförsäkringar
- Framtidsvisioner
- Ner med rymdskrotet!
- Militär rymdfart
- På tröskeln till en ny rymdepok
De 50 största rymdföretagen år 2011
De 25 största satellitbolagen år 2010
- Internationellt: Jan-sept 2007.
- Internationellt Jan - dec 2008
Rymdjuridik
ISRAEL


Ny israelisk satellit.
(2012-03-02)
En telekommunikationssatellit från Israel och en rysk satellit sändes upp med en Proton-raket 12 december. Den israeliska satelliten kallas Amos 5 och ägs av det israeliska företaget Spacecom. Båda satelliterna är byggda av det ryska företaget Reshetnev. 


Israeliska företaget Spacecom sänder upp tre nya satelliter 
(2011-10-09) 
 
Företaget Spacecom i Israel har sänt upp ett antal satelliter för telekommunikation med namnen Amos 1, Amos 2 och Amos 3. Amos 1 sände man upp 1998 från Nya Guinea, de två följande sändes upp från Kazakstan. Under de närmaste åren avser man att sända upp ytterligare tre. 


Irans lilla satellit skapar stor politisk oro.

(Källa: Aviation Week & Space Technology. 2009-02-09)

Fredagen den 2:a februari sände Iran upp en liten satellit med en tvåstegsraket. Det var Irans första satellit och eftersom den sändes upp med en egen raket så har Iran nu sällat sig till en exklusiv klubb. Sedan Sovjetunionen år 1957 sände upp världens första satellit har USA, Frankrike, Kina, Storbritannien, Indien, Israel, Japan och den europeiska samarbetsorganisationen ESA skaffat sig kapacitet att sända upp satelliter med egna raketer.

Många andra länder har byggt satelliter men sedan har de anlitat ”raketnationerna” för att kunna sända upp dessa satelliter i omloppsbana. Sovjetunionens arvtagare Ryssland och Ukraina har naturligtvis också haft raketkapacitet. Och det amerikanska företaget SpaceX har nyligen lyckats med en raketuppskjutning.

Irans satellit kallas Omid som betyder ”hopp”. Raketen heter Safir-2 och är en vidareutveckling av teknologi från Nord-Korea, som i sin tur bygger på teknologi från den gamla sovjetiska Scud-missilen.

Även om satelliten är enkel jämfört med vad många andra rymdnationer kan prestera så är dess politiska betydelse stor. Det är den första satellit ett islamiskt land sänt upp med egen raket. Irans president Mahmoud Ahmadinejad kommenterade händelsen: ”Med Guds hjälp, och med en strävan efter rättvisa och fred, har den islamska republiken visat sin närvaro i rymden.”

Detta yttrande ska ses mot bakgrund av att man i ett antal länder ser Irans raketprogram som en strävan efter att utveckla kärnvapenmissiler. Iran har utsatts för starka påtryckningar från omvärlden för att upphöra med sitt kärnvapenprogram. Landet förnekar att man skulle ha ett sådant program.

Reaktionen i Israel och USA.

Vad man vet är dock att Iran håller på att utveckla en kraftfullare raket, Shahab -3B och andra missiler. Israels försvarsminister Ehud Barak säger:” Irans satellit är en teknologisk prestation och ett steg mot ökad militär styrka. Det är ytterligare en anledning till att det internationella samfundet bör öka trycket mot Iran.”

Vita Husets presstalesman Rober Gibbs säger:” Irans ansträngningar för att bygga missiler och skaffa sig kärnvapen, dess hot mot Israel och dess stöd till terrororganisationer är något som denna regering måste fästa stor vikt vid. Presidenten vill att Iran ska vara en ansvarstagande medlem av världssamfundet. Irans missilprogram har inte övertygat oss om att landet tar ansvar för stabilitet och säkerhet i regionen.”

Anthony Cordesman vid forskningsinstitutet ”Center for Strategic and International Studies” gör bedömningen att denna satellituppskjutning är ett led i utvecklandet av kärnvapenmissiler.

Förenta Nationerna har antagit ett antal resolutioner för att försöka hindra andra länder att stöda Iran i dess kärnvapenprogram. Och USA:s nya utrikesminister Hillary Clinton har diskuterat Iran-frågan med sina kolleger i Storbritannien och Tyskland nyligen. USA:s president Barack Obama har dock uttalat en förhoppning om att USA och Iran ska kunna förbättra sin relation. 


NYA SATELLITER I MELLERSTA ÖSTERN.
(Källa: Space News. 7 juli 2007.)

Satellitoperatören Spacecom i Israel har dubblerat antalet aktier i bolaget genom ett erbjudande via börsen i Tel Aviv. Pengarna behövs för tilläggsfinansiering av satelliten Amos-3 som ska sändas upp i december 2007. Amos-3 ska ersätta Amos-1 som kommer att tas ur tjänst 2008. Den nya satelliten kommer att väga 1.250 kg och byggs av Israel Aircraft Industries (som är delägare i Spacecom). Projektet beräknas kosta 170 miljoner dollar inklusive uppskjutning och försäkring.

Uppskjutningen av satelliten kommer att ske vid rymdbasen Baiukonur i Kazakstan och satelliten sänds direkt upp till sin geostationära position på 36.000 kms höjd. Den vanliga proceduren är annars att kommunikationssatelliter sänds till en tillfällig bana och sedan manövreras vidare.

Spacecom är inte den enda satellitoperatör som expanderar verksamheten i Mellersta Östern. Arabsat, med säte i Saudi-Arabien, planerar att sända upp tre satelliter de närmaste åren. Egyptens Nilesat hyser också planer på att sända upp en satellit istället för att som nu leasa kapacitet från Eutelsat (Frankrike). Slutligen har ett nytt satellitbolag bildats i Abu Dhabi och där planerar man att sända upp två kommunikationssatelliter. 
 


Uppdaterat 2012-03-20
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum