ArielspaceNyheterSvensk rymdindustriInternationelltReportageRymdaktierRymdmuseumOm ArielSpaceSökLogga in
Internationellt
- Europa, Ryssland
- USA, Canada, Mellanamerika, Sydamerika
- Asien och Afrika
- Bemannade rymdfärder
- Privat rymdverksamhet
- Rymdförsäkringar
- Framtidsvisioner
- Ner med rymdskrotet!
- Militär rymdfart
- På tröskeln till en ny rymdepok
De 50 största rymdföretagen år 2011
De 25 största satellitbolagen år 2010
- Internationellt: Jan-sept 2007.
- Internationellt Jan - dec 2008
Rymdjuridik
Hälften av världens rymdutgifter är militära!

Trots att det nu gått flera decennier sedan det kalla kriget drev på utvecklingen av rymdverksamhet så står världens militära projekt idag för hälften av alla rymdutgifter.
(Space News. 2010-11-23)

Enligt rapporten ”Space Security” är det USA som lägger ner mest pengar på militära satelliter, men detta gör också att USA:s militära säkerhet är mycket beroende av dessa satelliter.

Rapporten har sammanställts av representanter för amerikanska universitet samt statliga och icke-statliga organisationer, bl.a. Institute of Air and Space Law vid McGill-universitetet och Secure World Foundation.

Militär- och säkerhetsanalytikern John Pike som driver webbplatsen GlobalSecurity.org kommenterar rapporten på följande sätt: om USA behöver spränga något i luften på andra sidan jordklotet så behövs det en massa stöd från satellitobservationer.(Pike har inte medverkat i arbetet med rapporten)

Men beroendet av satellitstöd gör att USA är sårbart för anti-satellitvapen. Experter tror dock att de enda länder som har kapacitet att skjuta sönder en satellit är USA, Ryssland och Kina.

USA:s försvarsdepartement använde 10,7 miljarder dollar på militära satelliter under 2009. Dessutom finns det andra myndigheter vars satelliter kan användas även i militära syften. (De exempel som tidningsartikeln ger är: National Reconaissance Office, National Geospatial-Intelligence Agency och Missile Defense Agency.

De militära satelliterna används till kommunikation, spionage, stöd för trupper, navigering osv

Enligt rapporten kretsade 175 militära satelliter runt jorden i slutet av 2009. Av dem tillhörde hälften USA. Enligt John Pike är det räknat i underkant. Enligt en rapport från gruppen Union of Concerned Scientists har USA 115 militära satelliter.

Rapporten ”Space Security 2010” säger att Ryssland har 38 militära satelliter och Kina har 12. Pike´s kommentar till detta är att beräkningen av det ryska antalet är riktigt. ”Det är bara en tredjedel av antalet sovjetiska militära satelliter under kalla kriget.”

Den amerikanska militären är ännu mer beroende av satelliter än vad som framgår av ovanstående uppgifter. Bland annat är ju huvudsyftet med GPS att vägleda amerikanska trupper även om systemet nu används av många civila användare.

USA:s flygvapen har finansierat 12 nya GPS-satelliter som sköts upp i maj 2010. Rysslands militär har sitt eget GPS-system med namnet Glonass (Global Navigation Satellite System).

(Min egen kommentar: För några år sedan övervägde Sveriges militär att låta Rymdbolaget bygga och sända upp en kommunikationssatellit som skulle heta Svea. Satelliten skulle bli liksom halv-militär. Men det blev inget av. Jag tror att det saknades finansiering. Sveriges militär har nu anmält intresse för att delta i en gemensam europeisk rymdmilitärsatsning. Den kallas MUSIS. Jag hoppas publicera en utförlig text om Sveriges och Europas rymdmilitärsatsning så småningom).

Uppdaterat 2012-01-13
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum