Arielspace
Svensk rymdindustri
Esrange och SmallSat - min artikel
SmallSat: satelliter från Esrange.
Statlig rymdstrategi för Sverige
Lista över de svenska rymdbolagen
Svenska rymdföretag i närbild
SpaceOps - internationell rymdkonferens 2012 i Stockholm
Rymdforum 2023
Rymdforum 2021
Rymdforum 2019
Rymdforum 2017
Internationell utblick och trender
Forskning i och om rymden
Rymdteknik, rymdprodukter och rymdtjänster
Daglig nytta på jorden med infrastruktur i rymden
Nya initiativ
Strategisk tillgång och rymdstrategi
Rymdforum 2015
Rymdforum 2013
Rymdforum 2011
Rymdforum 2009
Rymdforum 2007
Rymdforum 2005
Konferensen Space Innovation Forum 7
Internationellt
Reportage
Rymdaktier
Rymdmuseum
Om ArielSpace
Sök
Logga in
Forskning i och om rymden




IRF har instrument ombord på många sonder till planeterna.

Stas Barabash berättade IRF:s historia. Forskningsinstitutionen har verksamhet i Kiruna, Umeå, Uppsala och Lund. Just nu finns 13 satelliter i omloppsbana med utrustning från IRF. Man har medverkat med instrument i 40 rymdfarkoster. Framtida planetfärder som man medverkar i är ESA:s Solar Orbiter, Bepi-Colombo till Merkurius och JUICE till Jupiter och dess månar. Denna vår blev det också klart med att IRF ska bidra med mätinstrument till Kinas Chang´e 4 som ska landa på månens baksida 2018.


Professor vid LTU, Reza Emami

Reza Emami från Luleås Tekniska Universitet framförde kraftfullt ett upprop om att vi genast borde ta ställning till vår relation till asteroiderna. Dels har man bara det senaste decenniet insett vilket stort hot de utgör mot vår planet, dels borde vi sträva efter att utvinna naturtillgångar. Små asteroider finns det 50.000 till 90.000 st i vår planets närhet. Meteoren som föll nyligen över en stad i Ryssland tros ha haft en diameter på 20 m.

Linda Megner vid Stockholms universitet berättade om nästa svenska satellit, MATS, som byggs just nu. Detta kräver en egen artikel som jag hoppas återkomma med under sommaren.
Carina Persson från Chalmers talade om två nya satelliter som ska bidra till forskningen om exoplaneter: CHEOPS och PLATO. Hon berättade om olika metoder för att hitta exoplaneter. Ibland är förutsättningen att en planet passerar framför sin sol bara några minuter per år.

Mark Pearce pratade om det lyckade experimentet POGO med en gigantisk ballong som sändes upp från Esrange och flög runt jorden över Kanada och Ryssland. POGO medförde instrument för att fånga röntgenstrålning från pulsarer och svarta hål. Atmosfären absorberar röntgen strålning från rymden, därför sände man upp en höghöjdsballong.

Gabriella Stenberg, känd från Rosetta-projektet, JUICE-projektet och TV-programmet Fråga Lund, pratade om hur rymdforskning inspirerar. Intressant med det långa tidsperspektivet för t.ex. JUICE. Projektet inleddes 2015 och kommer att avslutas 2035. Då gäller tålamod – erfarenhet – kunskap.

(Enligt talarlistan var det ytterligare två talare, Javier Martin-Torres från LTU och Anna Jenssen från KTH, men missade tyvärr att lyssna på deras föredrag)
Uppdaterat 2023-02-22
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum