Arielspace
Svensk rymdindustri
Internationellt
Reportage
Astronauterna
Svenska Rymdsällskapet
Rymdmänniskor, intervjuer och möten.
Rymdmänniskor: Fler intervjuer
Fjärranalys, geomatik
Fjärranalysdagarnas arrangörer
Vad är GIS/GIT och fjärranalys ?
Jordobservation utomlands
När reser vi till Månen?
När reser vi till Mars?
Google Lunar X Prize: Privatfinansierad månlandning.
Ariel och rymden
Tredimensionell stjärnkarta
Rymdlitteratur
Inte rocket science
Rymdaktier
Rymdmuseum
Om ArielSpace
Sök
Logga in
FJÄRRANALYS, GEOSPATIAL och GIS/GIT


VAD ÄR FJÄRRANALYS?

På Rymdforum 2007 fick jag kontakt med Tomas Jussing som är gruppchef på företaget Sweco. Jag har bett honom berätta om fjärranalys och om verksamheten på Sweco.

Thomas Jussing:

”Sweco är ett stort samhällsbyggnadsföretag med ett flertal olika verksamhetsinriktningar, varav en är geografisk IT. Inom detta segment finns ett flertal användningsområden för fjärranalys då satellitbildsinformation ofta presenteras och analyseras tillsammans med annat kartunderlag.

Sweco kan erbjuda sina kunder fjärranalysbaserade lösningar genom att dra nytta av företagets gedigna kunskap inom GIS/GIT med fjärranalys som ytterligare ett lager information. Med fjärranalysbaserade lösningar menas såväl satellit- som flygdata, beroende på kostnads- och upplösningskrav.

Den stora fördelen med fjärranalysbaserade metoder är att man mycket snabbt får överblick över stora områden, vilket kan vara väldigt användbart då exempelvis skador på skog eller jordbruk ska utvärderas. Detta kan vara aktuellt efter exempelvis svampangrepp eller efter svåra stormar. Då informationen snabbt kan anskaffas över stora områden kan den också användas för att förebygga ytterligare skador på skog eller jordbruk.

Satellitdatabaserad information används idag för att ta fram beslutsunderlag om tillstånd och förändringar inom skogsbruket. Information från satellitdata kan också effektivisera skoglig planering och ajourhålla hyggesgränser, skogsbilvägar och beståndsdata.

Ett annat hett område är inom katastrofhjälp till drabbade områden, då behovet av uppdaterad information om kringliggande terräng är mycket viktig. Fjärranalysinformationen kan då användas exempelvis för att hitta farbara vägar så att hjälp kan nå till området snabbt och säkert."

Vill ni veta mer om Swecos fjärranalysverksamhet?
Läs på
 Swecos hemsida.



LITEN ORDLISTA:

Geospatial,
(Geo=jord, Spatial=rumslig) är en term som främst används i militära sammanhang. Medan en geografisk position ofta förknippas med en longitud och en latitud, och därmed ger ett intryck av att vara en position i två dimensioner, så lyfter begreppet geospatial fram betydelsen av en geografisk rymd, det vill säga även höjd. Geospatial används således för att tydliggöra en positions tre dimensioner.

Ett geografiskt informationssystem (GIS) är ett datorbaserat system för att samla in, lagra, analysera och presentera lägesbunden information. Det skall inte förväxlas med "geografisk information" som till exempel är en kartsymbol eller linje som motsvarar en väg. GIS används alltså för att skapa, manipulera och utforska geografisk information.
Man brukar även säga geografisk informationsteknik (GIT) om olika tekniker som används främst för att samla in data till ett GIS. Det kan vara GPS, digital bildbehandling, fotogrammetri, radardata, laserskanning, spektralanalys, digitalisering av analoga dokument samt fältinventering med olika mätinstrument.

Fjärranalys är ett vetenskapsområde nära relaterat till bildanalys som avser metoder att göra mätningar av egenskaper hos omgivningen från satellitbilder och flygbilder. Vanliga tillämpningar utgörs av väderobservationer, mätningar av vegetationsegenskaper och miljöföroreningar. Fjärranalystermen hänvisar egentligen till metoden som innebär att man inhämtar information om ett objekt utan att fysiskt vara i kontakt med det. Oftast är sensorn väldigt långt från objektet i fråga.

Uppdaterat 2009-03-08
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum