Arielspace
Svensk rymdindustri
Internationellt
Reportage
Astronauterna
Svenska Rymdsällskapet
Rymdmänniskor, intervjuer och möten.
Rymdmänniskor: Fler intervjuer
Fjärranalys, geomatik
När reser vi till Månen?
När reser vi till Mars?
Google Lunar X Prize: Privatfinansierad månlandning.
Ariel och rymden
Tredimensionell stjärnkarta
Rymdlitteratur
Inte rocket science
Rymdaktier
Rymdmuseum
Om ArielSpace
Sök
Logga in

 

2009 är det internationella astronomiåret .
(2008-08-20)

VEM KAN BYGGA EN TRE-DIMENSIONELL STJÄRNKARTA?

År 2009 har av FN utsetts till att vara ett Internationellt astronomiår. Under 2009 skulle jag därför vilja se en dröm bli verklighet, en dröm som jag haft i många år! Jag skulle nämligen vilja uppleva en tre-dimensionell karta över våra närmaste stjärnor, både som verklig modell och som datorgrafik! Och eftersom jag själv inte har det kunnande som behövs så skulle det vara fantastiskt om det finns astronomer och IT-experter som är intresserade av att förverkliga denna ide´.

Det internationella astronomiåret 2009.

För 400 år sedan riktade Galileo Galilei det nyligen uppfunna teleskopet mot natthimlen och gjorde de mest märkvärdiga upptäckter: det fanns berg på Månen, planeten Jupiter hade egna månar, Vintergatan var inte ett diffust töcken utan bestod av en myriad stjärnor. Och så vidare.

För att fira denna händelse som således ägde rum år 1609 planerar FN, Unesco och Den Internationella Astronomi-unionen (International Astronomical Union = IAU) att anordna olika aktiviteter under 2009. (Samtidigt kan vi passa på att fira att det gått 40 år sedan den första Apollo-månlandningen). 118 länder och 40 organisationer har visat sig intresserade av att delta enligt en insändare i tidningen Space News. Insändaren är skriven bl.a. av Astronomiska Unionens ordförande, Robert Williams. Han drar på kanske lite väl överdrivet om astronomiåret när han skriver: ”We are attempting to reach the majority of citizens of this planet so that they will be able to relate to the cosmos in a meaningful way during 2009”.

Läs mer om detta på www.astronomi2009.se.

Tidningen Populär Astronomi ska delta i de svenska aktiviteterna och har skrivit om astronomiåret.

Mitt bidrag till astronomiåret?

Under astronomiåret skulle jag vilja förverkliga min ide´ om en stjärnkarta. Vi som är intresserade av astronomi vet ofta mycket om planeterna, men det är svårare att göra sig en bra bild av vår närmaste stjärnrymd. Hur är de närmaste stjärnorna placerade i förhållande till varandra? Hur många är singelstjärnor och hur många består av två eller fler stjärnor? Är någon av dem en vit dvärg? Vilka har planeter?

Man kan ju göra en modell genom att hänga upp små bollar i taket! Eller göra tre-dimensionell grafik i datorn där man kunde få fram fakta om varje stjärna genom att klicka på den. Jag har hittat ett antal webplatser som handlar om detta men ingen har riktigt det jag är ute efter.

Astronomy now.

I oktobernumret 2007 hade tidningen Astronomy en artikel på det här temat. Där tar man sig en titt på de närmaste 100 stjärnsystemen. De ryms inom en sfär med diametern 44,8 ljusår. Där finns 69 singelstjärnor, 22 binära system, 7 med tre stjärnor, ett med fyra stjärnor och slutligen ett system där fem (!!!) stjärnor kretsar kring ett gemensamt gravitationscentrum.

I artikeln hänvisar man till astronomiorganisationen RECONS som sysslar med att försöka hitta ALLA existerande stjärnor inom 10 parsek (32,6 ljusår) från solen. Information från RECONS skulle kunna utgöra råmaterial om någon känner sig lockad att konstruera en stjärnkarta som den jag avser.

RECONS web-site heter www.recons.org  . Där finns omfattande information om de närmaste 100 stjärnorna, men informationen är svårtillgänglig! Under fliken ”Resources/ Figure of the nearest 25 stellar systems” finns en sådan datorgrafik som jag vill ha. Men jag tycker att deras modell är för otydlig och innehåller alldeles för lite information.

Få se om jag får någon respons på detta! Jag är också väldigt tacksam för tips om vilka tre-dimensionella stjärnkartor som redan finns på nätet.

Ariel Borenstein 





 






Uppdaterat 2010-05-28
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum