ArielspaceNyheterSvensk rymdindustriInternationelltReportageRymdaktierRymdmuseumOm ArielSpaceSökLogga in
Reportage
Astronauterna
Astronautkongress i Sverige 2015
Charles Duke - landade på månen.
Franklin Chang-Diaz
Svenska Rymdsällskapet
Rymdmänniskor, intervjuer och möten.
Rymdmänniskor: Fler intervjuer
Fjärranalys, geomatik
När reser vi till Månen?
När reser vi till Mars?
Google Lunar X Prize: Privatfinansierad månlandning.
Ariel och rymden
Tredimensionell stjärnkarta
Rymdlitteratur
Inte rocket science
20 - 26 september 2015 gästas Sverige av ca 100 rymdfarare: kosmonauter, astronauter och taikonauter. Arielspace bevakar på plats den del av evenemanget som äger rum i Stockholm. (Sidan öppnad 2015-08-12)Kort om några av de mest berömda 
astronauterna.
(Publicerat 2015-08-12. Av Ariel Borenstein)

Hittills har 102 astronauter från 20 länder anmält sig till kongressen.

35 är medborgare i Ryssland och de flesta har besökt den sovjetiska rymdstationen MIR eller den internationella rymdstationen. Några av deltagarna är verkligt historiska personer, som t.ex. Alexei Leonov som utförde världshistoriens första rymdpromenad.

Från USA kommer 39 deltagare. De flesta av dem flög med rymdfärjan och många har arbetat på den internationella rymdstationen. Men också där finns några verkligt historiska personer. William Anders deltog i Apollo-färden som förde tre män i bana runt Månen. Rusty Scweickart var med på Apollo 9 som flög runt jorden och testade månlandaren.

Bland amerikanerna finns också tre "rymdturister": Greg Olsen, Anousheh Ansari och Richard Garriott. Richard Garriotts far heter Owen Garriott, han var astronaut på 70- och 80-talen, och han deltar också på kongressen! 

Förutom Sovjet/Ryssland och USA finns det bara ett land som har egen kapacitet att sända upp rymdfarare och det är Kina, som representeras på kongressen av landets första s.k. taikonaut.

Flera andra länder är representerade. Deras astronauter har alla kunnat resa till rymden efter avtal med USA eller Sovjet/Ryssland. T.ex. Tysklands, Italiens och Sveriges astronauter valdes ut av ESA för att resa upp med rymdfärjan eller Soyuz. T.ex. Bulgariens, Syriens och Kazakstans representanter har åkt upp i egenskap av kosmonauter utbildade i Sovjet/Ryssland.

Christer Fuglesang har tränat både i USA och Ryssland.

 
Uppdaterat 2015-09-20
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum