ArielspaceNyheterSvensk rymdindustriInternationelltReportageRymdaktierRymdmuseumOm ArielSpaceSökLogga in
Rymdmuseum
Sverige: Museer, utställningar och filmer om rymden
Sverige: Framtidsmuséet i Borlänge.
Apollo 16-astronauten Charles Duke besöker Stockholm
Esrange: Sveriges rymdbas
Science Museum of London
Intrepid Sea, Air and Space Museum finns i New York
MÅNEN på konstmuseet Louisiana
Rymdutställning på Framtidsmuséet i Borlänge!

Under våren 2013 byggde Framtidmuséet i Borlänge om sin rymdutställning. Muséet har också ett litet planetarium. Rymdutställningen är visserligen liten men den är, enligt min mening, en av Sveriges bästa! Den är intressant och fräsch med flera interaktiva inslag!
(Text: Ariel Borenstein. 2013-07-07)

Rymdmuséer blir lätt tråkiga! Anledningarna till detta är tre: 1. Det finns för lite att göra, man går bara runt och tittar. 2. Det är svårt att åskådliggöra rymdteknik  så det blir intressant. 3. Det är för mycket att läsa, man tröttnar. 

Jag har besökt två rymdutställningar på senare tid som lyckats bra: den stora NASA-utställningen som visades på Tekniska Muséet i Stockholm samt Tycho Brahe-muséet i Köpenhamn. Däremot tyckte jag att den stora rymdavdelningen på Museum of Natural History i New York var trist.

Lilla Framtidmuséet i Borlänge har också lyckats bra med sin rymdutställning. Den är liten; den utgörs bara av ett enda rum utanför ingången till planetariet. Man hinner inte tröttna! Vad innehåller då utställningen? Jag besökte Framtidsmuséet 5 juli 2013 och detta är vad jag upplevde:


Ingången till Framtidsmuséet.Du kan väga dig på ett antal vågar som visar hur mycket du skulle väga på olika planeter, Månen och solen. Jag skulle t.ex. väga ca 12 kg på Månen och nästan 2 ton om jag vandrade runt på Solen.I taket hänger en stor modell av rymdstationen.Ett teleskop och vackra astronomifoton.


Försök plocka upp små legoklossar med supertjocka handskar!


En lång film med en guidad tur i den internationella rymdstationen visas non-stop på en vägg. En astronaut glider tyngdlöst runt genom de olika utrymmena på stationen och visar var astronauterna arbetar, sover, äter och går på toaletten. Jag blev helt trollbunden och stod länge och tittade.

Jag rekommenderar ett besök! Övriga rum på muséet handlar om allmän vetenskap och var mycket interaktiva. Jag såg många barn i olika åldrar som verkade ha väldigt roligt!

Länkar:

Framtidsmuséets rymdwebb.

Öppettider, priser m.m. fram till 4 augusti 2013.

Stängt 5 aug-1 sep 2013 för förnyelse
Under perioden 5 augusti - 1 september kommer Framtidsmuseet att vara stängt för ombyggnad. Det är en av de sista etapperna i muséets förnyelse med bygget av två nya laborationssalar.

Uppdaterat 2013-07-07
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum