ArielspaceNyheterSvensk rymdindustriInternationelltReportageRymdaktierRymdmuseumOm ArielSpaceSökLogga in
Rymdmuseum
Sverige: Museer, utställningar och filmer om rymden
Sverige: Framtidsmuséet i Borlänge.
Apollo 16-astronauten Charles Duke besöker Stockholm
Esrange: Sveriges rymdbas
Science Museum of London
Intrepid Sea, Air and Space Museum finns i New York
MÅNEN på konstmuseet Louisiana
Ett hangarfartyg med flygplan och rymdfarkoster.

Under en resa till New York 6-16 april 2012 besökte jag Intrepid Sea, Air and Space Museum som är ett hangarfartyg. Det ligger vid Pier 86 på Manhattans västra sida vid 46:e gatan. Utanför entrén till museet berättar en skylt att rymdfärjan Enterprise kommer att flyttas hit från ett rymdmuseum i Washington under sommaren 2012.Hangarfartyget Intrepid. Deltog i andra världskriget. Under 60-talet plockade fartyget upp rymdkapslar (Mercury och Gemini) som landat med fallskärm i havet. 
 

Kopia av en Mercury-kapsel. Det var USA:s första bemannade rymdskepp, med plats för en astronaut.Trevligt för barn: man kunde testa hur det kändes för astronauterna när de låg och väntade på starten. Detta är en kopia av en Gemini-kapsel, USA:s andra rymdfarkost. Den hade plats för två astronauter.


Detta är den äkta ryska Souyz-kapsel som förde rymdturisten Greg Olsen till rymdstationen. Han äger den (köpte han den eller erhöll han den gratis som souvenir?) och har lånat ut den till muséet.Muséet erbjöd en service för alla småbarnsföräldrar: Om barnet störde för mycket kunde man sända upp det i rymden för att få lugn och ro en liten stund. I New York kan man hitta restauranger som representerar alla världens matkulturer: italiensk, kinesisk, thailändsk, svensk, galaktisk osv.
Den här restaurangen hade specialiserat sig på mat från Andromeda-galaxen.

OBS! De två sista bildtexterna är avsedda att vara humoristiska! Det är olämpligt att sända ut små barn i rymden och det finns faktiskt ingen äkta galaktisk restaurang. 

Men nedanstående foto föreställer däremot seriös modern konst på Museum of Modern Art i New York. Konstnären har satt upp två kriterier för alla sina tavlor: duken ska vara kvadratisk och bara vit färg får användas. Sedan gäller det att variera sig.
Här finns en länk till Intrepid.Uppdaterat 2012-04-19
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum