ArielspaceNyheterSvensk rymdindustriInternationelltReportageRymdaktierRymdmuseumOm ArielSpaceSökLogga in
Svensk rymdindustri
Esrange och SmallSat - min artikel
SmallSat: satelliter från Esrange.
Statlig rymdstrategi för Sverige
Lista över de svenska rymdbolagen
Svenska rymdföretag i närbild
- Aeroflex Gaisler
- Beyond Atlas AB
- C2SAT
- ECAPS
- Esrange studiebesök
- Forsway Scandinavia
- GKN (f.d. Volvo Aero)
- Lyngsat
- OHB Sweden
- Omnisys Instruments AB
- Polymer Kompositer.
- RUAG Space Sweden
- Rymdstyrelsen
- Sandvik
- Swedish Space Corporation
- SWE-DISH
- PRISMA-satelliterna
- ÅAC Microtec Clyde
Spaceport Sweden
SpaceOps - internationell rymdkonferens 2012 i Stockholm
Rymdforum 2019
Rymdforum 2017
Rymdforum 2015
Rymdforum 2013
Rymdforum 2011
Rymdforum 2009
Rymdforum 2007
Flyg- och rymdkonferens 2013 i Linköping
Konferensen Flyg- och Rymdindustri 2020-2040
Konferens Flyg- och Rymdtekniska föreningen 2019
Gästblogginlägg
Försäljning av SSC Space Systems - diskussioner i ett år.
Rymdpolitik
Investeringar
Rymdlänkar

 

Forsway Scandinavia AB – ett framgångsrikt företag. 
(2008-02-10 med komplettering 2011-09-04)

Stor framgång för Forsway.

Forsway Scandinavia har stor internationell potential. Det visar inte minst det faktum att tre intressenter investerat i bolaget.
– Företaget har funnit en lösning som öppnar upp en stor global marknad, säger Anna Langenius, investment manager hos Almi Invest Väst. 

Forsway har utvecklat ett enkelt och billigt satellitmodem, som möjliggör bredband, IP-telefoni, och TV där det inte finns bredband. Information tas hem via satellit och data skickas ut via andra kanaler. – Vi bygger samman två tekniker som innebär att man får tillgång till it-tjänster i glesbygd och i länder med en outvecklad infrastruktur, säger Tobias Forsell. VD för Forsway.

Almi Invest Väst har nu tillsammans med K-svets Venture och Salthavet investerat i företaget. Därmed öppnas möjligheter för fortsatt och intensifierad internationell expansion.

Intressanta internationella kunder.

- Det är en enkel lösning, lätt att sälja och använda. Forsway har visat att det finns en stor efterfrågan med mer än 30.000 levererade modem och pågående förhandlingar med flera intressanta internationella kunder, säger Anna Langenius, Almi Invest.

Forsway, som startade sin verksamhet i början av 2000-talet, vänder sig till internetleverantörer, satellitoperatörer och större telecomföretag, inte minst dem, som erbjuder s.k. triple playtjänster dvs bredband, ip-telefoni och TV.

För slutanvändaren är det en enkel installation i hemmet och produkten, som är först i sitt slag, fungerar som ett kombinerat modem och router med inbyggd brandvägg. Alla modeller är oberoende av värddatorer och kan installeras som routrar för hantering av LAN till exempel i skolor och hos småföretag.

Kunderna finns över hela världen med störst potential i USA, Sydamerika och Mellanöstern. Produkterna kan också fungera för att ladda upp tung internettrafik i mobila internetnätverk och är ett komplement för mobiloperatörer att hantera fler kunder i sina nät och erbjuda snabbare internet kopplat till de mobila nätverken.

Miljontals hushåll utan internet.
 
Antalet internetanvändare i världen har fördubblats sedan 2005, men det finns fortfarande 10 miljoner hushåll i USA som enbart har tillgång till internet via telefonmodem. I Ryssland finns 10 miljoner hushåll utan tillgång till internet och även i Europa är efterfrågan på bredband stor.
– Tillgången till internet upplevs idag som en rättighet och över 80 länder i världen har en nationell internetstrategi som driver på utbyggnaden. Vårt system gör att man kan kombinera befintliga system med ett satellitbaserat modem. Det är vi ensamma om idag, säger Tobias Forsell. 

Företaget Forsway.

Forsway Scandinavia AB grundades 2003 i samband med nedläggningen av Nokia Home Communication divisionen Sverige. Bolaget lanserade sin första produkt 2004, ett internet via satellit för Viasat och SES Astra. Över 30.000 modem är sålda till kunder i Afrika, Sydamerika och Europa. Bolaget har sitt säte i Skövde, i Gothia Science Park. 

(Källa: mynewsdesk.com 2011-06-21) 


 

 I årsredovisningen från Forsway (januari 2008) framgår att omsättning, vinst, antalet nya projekt och antalet anställda ökar för fjärde året i rad. 

Forsway Scandinavia startades 2003 och har sitt ursprung i Nokia Home Communication. Företagets programförklaring är: Forsway bedriver marknadsföring och produktutveckling med internetprodukter via satellitmodem.

2004 lanserade man den första produkten i samarbete med Viasat, en av de största satellitoperatörerna för TV-sändningar i Norden. Enligt företagets webbplats är modemen lätta också för en ovan användare att koppla in. Den nyaste modellen har produktnamnet F-20. Företaget är delägare i Lyngbox. (Se artikeln ”Lyngsat” ) och samarbetar bl.a. med ESA, SES Global och Eutelsat. Dess produkter används av flera stora satellitoperatörer.

Forsway är ett litet företag med 4 anställda och en omsättning som stadigt ökat från 850.000 kr för räkenskapsår 03/04 till 5,5 miljoner för 06/07.

Bolagets senaste årsredovisning: 

Bolaget Forsway Scandinavia AB har brutet räkenskapsår. Det innebär att den senaste årsredovisningen inte avser kalenderåret 2007 utan istället perioden 2006-07-01 - 2007-06-30. Jag tycker att den s.k. förvaltningsberättelsen är så intressant att jag återger den här nästan i sin helhet. (Jag är inte insatt i den tekniska biten och därför är framställningen till vissa delar obegriplig för mig, men du som läser detta kanske är ingenjör??? Det skulle kännas bra att förstå vad ”DVB-S2” eller ”In –Store video” egentligen är för något!) 

"Om verksamheten.

Forsway har under verksamhetsåret 2006/2007 utvecklat nya produktvarianter samt en ny plattform med DVB-S2 teknologi, F-20. Marknaden utvecklas mot Afrika, Östeuropa och USA. Forsway har levererat ca 3.500 modem under verksamhetsåret vilket varit sämre än planerat. Detta beror i första hand på förseningar i produktintroduktionen av F-20. Forsway såg dock en klar ökning i antalet förfrågningar och nya kundprojekt under andra kvartalet 2007 då produkten F-20 började bli färdig.

Forsway har utvecklat nya produkter inom segmentet affärslösningar, bl.a. har ett projekt med Arqiva i Storbritannien påbörjats för In-Store Audio, dvs radio i offentliga miljöer där man lägger in reklaminslag i sändningarna.

Några viktiga händelser under året.

September 2006: Bengt Jönsson tillträder som VD och blir ny ägare.

April 2007: Forsways intressebolag Lyngbox Media AB tar in en riskkapitalist, Industrifonden, som delägare, för att färdigställa och lansera Lyngboxen. (Denna är ett modem för automatisk sökning av satellit-TV-kanaler.) Totalt tillförs Lyngbox Media 10 miljoner kr via en riktad nyemission av Industrifonden. Forsways ägarandel i Lyngbox efter nyemissionen är 17,9 %. 
Dessutom i april : Forsway avslutar ett ESA-projekt, Forsway S2, som är en grundplattform för satellitmodem med DVB-S2 som mottagningsteknik.

Maj 2007: Bengt Jönsson blir VD för Lyngbox och Tobias Forsell blir åter VD för Forsway.

Framtida utveckling.

Bolaget planerar att bredda produktsortimentet med bland annat IP-lösningar för DVB-T samt affärslösningar kring den produktplattform som tagits fram. Vad gäller DVB-T så är det främst den afrikanska marknaden som är intressant. Forsway har redan nu ett flertal olika projekt där DVB-T används för Internet till landsbyggden.
En satsning på affärslösningar tillsammans med Arqiva gällande In-Store Audio och i framtiden In-Store video är planerad.

Nästa steg i utvecklingen är att ta fram en produktplattform baserad på MPEG-4 för att kunna erbjuda tjänster i kombination med t.ex. HDTV. (Oj, oj vad betyder nu allt detta?? Men det låter bra.) 

Bolagets ekonomiska utveckling:

2006/2007 2005/2006 2004/2005 2003/2004
Nettoomsättning 5.415.000 kr 2.240.000 kr 1.385.000 kr   851.000 kr
Rörelseresultat    133.000 kr      86.000 kr      37.000 kr      15.000 kr
Antal anställda        4 st         3 st         2 st       2 st


Webbplatsen för Forsway Scandinavia AB är engelskspråkig och heter www.forsway.com  

 

 


Uppdaterat 2011-09-04
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum