POLYMER KOMPOSITER.

Denna artikel var publicerad i oktober 2008 på webbsiten chemicalnet.se. 

Ytkemiföretaget Polymer Kompositer börjar få fart på sina silverbaserade ytbehandlingskemikalier för mönsterkort och solceller. Går allt vägen blir det storskalig tillverkning redan nästa år.

Polymer Kompositer i Göteborg utvecklar och säljer våtkemikalier för plätering av mönsterkort och solceller. Pläteringen görs med silver i en autokatalytisk process, som utvecklats och patenterats av företagets grundare, chalmerskemisten Anders Remgård.

– Vi kan bygga jämna, täta ytskikt av silver i vilken tjocklek som helst, även på ojämna ytor. Normalt gör man silverpläteringar galvaniskt eller med immersionsteknik, men problemet med galvaniska processer är att skikten bli ojämna, särskilt i kanterna, och med immersionsteknik kan man bara göra extremt tumma ytskikt, berättar företagets vd Jens Andersson.

Bolaget grundades i mitten av nittiotalet, då även det missvisande namnet Polymer Kompositer uppstod. – När vi startade bolaget så höll vi på med epoxykompositer av kolfiber också, därav namnet. Kompositdelen lades ned, men namnet blev kvar, berättar Anders Remgård.

Pläteringen sker autokatalytisk i ett alkaliskt, cyanidinnehållande bad kallat ESM, Electroless SilverMix, och det finns olika varianter av badet för mönsterkorts- och solcellsindustrin. I solceller kan företagets teknik ge bättre ledningsförmåga i de screentryckta ledarbanorna av silverpasta, där håligheter och porositet påverkar ledningsförmågan negativt.

– Med vår teknik kan man fylla ut håligheterna i silvret, vilket förbättrar solcellernas verkningsgrad med 0,4 procent, från 15 till 15,4 procent i en standardsolcell. Det är mer än det låter, säger Anders Remgård. Nu börjar även försäljningen ta fart för bolaget. Två linor är redan installerade i mönsterkortsindustrin, en hos Malmö Mönsterkort och en hos danska Elcon.

– Vi planerar att bygga en storskalig produktionsanläggning i Norrtälje med kapacitet på 2 000 årston. Förhoppningsvis är vi igång där nästa år och når full produktion 2009, säger Jens Andersson.

Även i solcellsindustrin är intresset stort. Bolaget har ett exklusivt avtal med Rena, som är störst i världen på utrustning för solcellsindustrin, och ytkemikalierna testas i forskningsskala vid forskningsinstitutet ISC Konstanz i Tyskland.

– Det är ett av världens främsta forskningscentrum inom solceller, och kanske 10-20 intresserade företag följer utvecklingen, så det ser mycket lovande ut, berättar Jens Andersson. Får företaget blott en kund inom solceller är lyckan gjord. Det räcker med en kund för att vi ska börja gå plus, och solcellsindustrin växer med 40 procent om året, så potentialen är enorm.

Polymer Kompositer har en webbplats som heter www.polykomp.se


Uppdaterat 2010-01-13