RYMDSTYRELSEN



På besök hos Rymdstyrelsen.

Rymdstyrelsen flyttade 2014. Jag har varit på besök i de nya lokalerna vid Solna Strand och pratat med Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig.
(Av Ariel Borenstein. 2015-02-21)

Styrelsens styrelse.

När jag anländer till myndighetens nya kontor sitter Rymdstyrelsens styrelse i sammanträde i Solens rum. ”Hej,” säger Johan när han öppnar dörren. ”Ja, Rymdstyrelsen har en styrelse, och de sammanträder nu”. Jag tittar in genom glasväggen till Sol-rummet och känner igen generaldirektören Olle Norberg.

Solens rum är det största konferensrummet. Johan och jag sätter oss i Mars-rummet. Det är ett litet konferensrum där ena väggen är en fondtapet som är ett foto av Mars. En komisk detalj är att ljusknappen för taklampan är placerad mitt på Mars.


Mars-rummet på Rymdstyrelsen. Obs: ljusknappen på planeten Mars yta.

Anonymitet.

Rymdstyrelsen fanns tidigare i samma lokaler som SSC (Swedish Space Corporation, f.d. Rymdbolaget). Där drog man uppmärksamheten till sig eftersom det står en raket och en stor parabolantenn på kullen bredvid huset. Nu finns man i ett anonymt höghus endast några hundra meter från den tidigare platsen. Huset där det nya kontoret finns inrymmer också ett stort antal företag, bland annat Fenix Outdoor (Fjällräven).


Rymden och räven.

Myndigheten är belägen på 7:e våningen på adressen Hemvärnsgatan 15. På Rymdstyrelsens webb-sajt sägs: ”De nya lokalerna är i samma storleksordning som tidigare, men mer ändamålsenliga och trivsamma”. Johan berättar att man nu har ett eget pentry, medan man tidigare delade pentry med SSC. Genast innanför entrén möts man av några sammanträdesrum och tanken är att en besökare inte ska gå längre in i lokalerna. Där sitter rymdtjänstemännen i varsitt rum, där finns pentryt och några mindre samtalsrum. Jag får privilegiet att gå ända längst in, till Mars-rummet, med utsikt över en motorled.

Teknik och ekonomi.

Rymdstyrelsen är en liten myndighet med en personalstyrka på 18 personer och en budget på en miljard. Budgeten har legat ganska stilla de senaste åren.

På gång är ett satellitprojekt som Rymdstyrelsen tagit initiativ till och finansierar. Forskare och rymdföretag samarbetar för att skapa satelliten MATS som ska sändas upp 2017. Den nya satelliten ska undersöka vågor i atmosfären, speciellt i mesosfären, det vill säga höjdområdet mellan 50 och 100 km. För att förstå atmosfären i dess helhet behöver forskarna lära sig mer om detta övergångsområde och hur det samverkar med både övre och undre delar av luftlagren.

Ekonomi: Rymdstyrelsen har överlämnat sitt budgetförslag för 2016 och kommer att få reda på sin nya budget i december. Regeringen lämnade 2012 i en forskningsproposition sin syn på forsknings- och innovationspolitikens inriktning under perioden 2013-2016. Snart läggs det fram en ny forskningsproposition för de kommande åren och utfallet där påverkar Rymdstyrelsens verksamhet och budget.

Övrigt att vänta på: i slutet av maj publiceras resultatet av den statliga rymdstrategi-utredningen.

Sveriges astronaut Christer Fuglesang är anställd till 20 % på Rymdstyrelsen som en ambassadör för svensk rymdverksamhet. Resterande 80 % arbetstid är han chef för KTH:s rymdcenter.


Konferensrum på Rymdstyrelsen med stor fondtapet, ett foto av solen.

Rymden är på väg upp.

När jag tar adjö av Johan är Rymdstyrelsens styrelsemöte precis slut och jag växlar några ord med Olle Norberg. Jag åker ner i hissen med några av styrelsemedlemmarna. Vi åker neråt men Rymdstyrelsen är på väg uppåt! Sveriges rymdverksamhet får allt större betydelse för svensk forskning och ekonomi. Rymden är en framtidsbransch, vilket väl får sägas vara ett understatement.

Under våren hoppas jag besöka de rymdbolag som har kontor vid Solna Strand. Ett företag som fanns där men flyttade till Kista 2014 är OHB Sweden, läs om mitt besök hos dem.

På Rymdstyrelsen webb finns bland annat årsredovisningen för 2014. Länk HÄR.

Uppdaterat 2015-02-21