SpaceOps 2012     (utställare - se fliken till vänster)

Sista konferensdagen: fredag.
(2012-06-15)

Vad har en trevlig ekonom som jag att göra på en konferens för ingenjörer?

Den Stora Rymdkonferensen är slut. Den slutade med ett föredrag som inte var av denna värld. En av NASA:s ledande experter på Mars-farkoster pratade om den första Mars-landaren, Viking, och om den senaste Mars-landaren, Mars Science Laboratory, som ska landa på Mars i augusti i sommar.



Föredragshållaren heter Gentry Lee. Som ung ingenjör på NASA var han chef för att bygga Viking och sända den till Mars. Han höll ett fantastiskt roligt föredrag. Förutom att bygga Marslandare har han samarbetat med både Arthur C. Clarke och Carl Sagan, samt skrivit science-fictionromaner.

Han berättade bland annat att på en av fotografierna som togs av Viking ser det ut som om en stor sten på Mars har en inskription med två bokstäver. Många i USA ville få det till ett budskap från marsinnevånare. Gentry Lee försökte på en presskonferens förklara att ”bokstäverna” bara var en slump som berodde på skuggornas spel och stenens struktur, och att det inte var speciellt sannolikt att eventuella marsinnevånare för miljoner år sedan kommunicerade med hjälp av jordiska bokstäver som då ännu inne existerade.


Missa inte Mars-landningen i augusti!

Länk till NASA:s info om Marslandaren.

Det har kommit en ekonom ibland ingenjörerna.


Men vad har då en ekonom att göra på en extremt teknik-inriktad rymdkonferens? Anledningen till att jag deltog är att detta är den första stora internationella rymdkonferens som hållits i Sverige sedan början på 90-talet. That´s why!
Jag avlyssnade ett antal föredrag som till större delen bestod av tekniska termer och förkortningar, för mig oöverskådliga diagram och flödesscheman, framförda på svårförståelig engelska av bland annat spanjorer, japaner och texas-bor.

De yrkesmän och yrkeskvinnor som höll konferens i Stockholm den gångna veckan arbetar för de organisationer och företag som sköter drift. Det handlade således inte om att bygga raketer och satelliter, utan om att ha ansvar för driften av både själva satelliten och de vetenskapliga instrument som medföljer. Eller det kan handla om att ta emot signaler från satelliterna, som SSC jobbar mycket med. Eller om att sköta driften av den internationella rymdstationen.

Här är några bilder av föredragshållare på konferensen:


Carol Polanskey om Dawn.


Timothy Weise om Dawn.


Frederic Pelletier om Cassini-Huygens.


Niklas Ahlgren på OHB Sweden berättar att efterfrågan varit stor från andra rymdaktörer att hyra Prisma-satelliterna efter att det svenska uppdraget slutfördes. 

Det fanns en stor utställningshall där ett antal organisationer och företag hade varsin monter. I menyn till vänster om denna text finns en sida med bilder på många av montrarna. Tre svenska företag ställde ut: SSC, OHB Sweden och Spacemetric. (OBS, denna sida är ännu ofullständig)

Lite skryt från min sida.

På konferensen har jag pratat med utländska rymdmänniskor som jag tidigare bara kunde drömma om att träffa. Några av de samtalen hoppas jag ska leda till artiklar senare här på Arielspace. Här följer lite ”name-droping” (eller vad det heter).



Jag har således bland annat pratat med Hector Delgado (chef för ombyggnaden av Kennedy Space center från rymdfärjan till USA:s nya raket SLS och kommersiell rymdfart), Carol Polanskey (en av de ansvariga för de vetenskapliga instrumenten på farkosten Dawn som kretsar kring asteroiden Vesta) Ed Parsons ( en av personerna bakom Google Earth), Young Lee (medlem i en NASA-grupp som planerar för långa simulerade Mars-resor ombord på rymdstationen, Emma Birath (jobbar med farkosten New Horizon på väg till Pluto ) 

Jag tappade Gerstenmaier.

En intervju missade jag och jag grämer mig väldigt. I tisdagens paneldebatt deltog bland annat William Gerstenmaier, en av de verkligt stora namnen hos NASA. Jag hade gärna intervjuat Gestenmaier om hans karriär. Han är just nu chef för USA:s bemannade rymdfart och har tidigare bl.a. varit chef för driften av rymdstationen. Han har erhållit ett enormt antal medaljer och utmärkelser för sin verksamhet vid NASA.
Ska jag vara ärlig så lyckade jag inte uppbåda modet att be om en intervju. Men jag kanske får en chans till på nästa konferens?

Kommande artiklar som jag eventuellt skriver som följd av information från konferensen:
Porträtt av OHB Sweden och Spacemetric.
Bevakning av farkosten till Vesta och Ceres, samt farkosten till Pluto.
Artiklar om okända rymdorganisationer, t.ex. i Syd-Afrika , Syd-Korea och Syd-Sverige.


Konferensdagarna tisdag och onsdag. (2012-06-14)

United Launch Alliance uppgraderar raketen Atlas V för bemannad rymdfart.   




NASA har slutit följande avtal (CCDev2 Space Act Agreements) om att skapa kommersiell bemannad rymdfart:
 
Funded Space Acts
Blue Origin Space Act Agreement
The Boeing Company Space Act Agreement
Sierra Nevada Company Space Act Agreement
Space Exploration Technologies Corp. Space Act Agreement

Unfunded Space Acts
United Launch Alliance Space Act Agreement
Alliance Techsystems, Inc. Space Act Agreement
Excalibur Almaz, Inc. Space Act Agreement 
 
SpaceX tillverkar en egen raket, men företagen Blue Origin, Boeing och Sierra Nevada har slutit avtal med ULA om att sända upp sina farkoster med en Atlas V.  Det är en raket som använts i många år, den har fungerat felfritt under 60 satellituppskjutningar.

Michael Holguin från ULA höll ett föredrag om Atlas-raketen och om företagets samarbete med företagen som bygger nya rymdskepp. ULA är ett samarbete mellan två gigantiska företag som verkar inom försvars-, flyg- och rymdindustrin.

Enligt Wikipedia:
"United Launch Alliance (ULA) is a joint venture of Lockheed Martin and Boeing. ULA was formed in December 2006 by combining the teams at these companies which provide spacecraft launch services to the government of the United States. U.S. government launch customers include both the Department of Defense and NASA, as well as other organizations."

Ett av de företag, Boeing, som bygger ett rymdskepp, är således moderföretag till ULA, och har stora ekonomiska resurser. Blue Origin och Sierra Nevada har väl jämförelsevis små resurser och tillhör de nya företagen inom rymdturism-branchen. 

Jag frågade Michael Holguin efter föredraget om han trodde att de två "uppstickarföretagen" hade någon chans att lyckas. Han svarade diplomatiskt att ULA trodde på deras tekniska idéer. På min fråga om de här två företagen kunde bli rejält försenade på grund av bristande ekonomiska resurser ville han inte uttala sig.

Min egen känsla är att det är en fantastisk utveckling på gång nu i rymdindustrin. I just det här fallet har vi tre företag som håller på att bygga rymdfarkoster och ett som uppgraderar sin raket för bemannad rymdfart.


Forskare från NASA:s JPL berättar om farkosten Dawn: Unika forskningsresultat om asteroiden Vesta. 


Farkosten Dawn har tagit
unika bilder. Detta har ingen sett förut.

Rymdfarkosten Dawn har cirklat i nästan ett år kring asteroiden Vesta och i augusti kommer man att sända farkosten vidare mot f.d. asteroiden, numera dvärgplaneten Ceres. Dit anländer Dawn 2015.

Dawn har med flera avancerade instrument ( på engelska: - Framing camera, - Gamma ray and neutron detector, - Visible and infrared mapping spectrometer) studerat Vesta och Ceres som man tror bildades tidigt i vårt solsystems historia. Man hoppas därför få kunskap om hur vårt solsystem bildades.
 
På konferensen SpaceOps berättade Carol Polanskey på tisdagen om de vetenskapliga instrumenten ombord på Dawn, och på onsdag berättade Timothy Weise om tekniken bakom själva farkosten. Båda är forskare vid JPL, NASA:s avancerade forskningscenter.

Jag pratade med Carol Polanskey en stund efter hennes föredrag. Bland annat sa hon att det är bevisat genom spektralanalys att de flesta meteorer som slagit ner på jorden kommer från Vesta. Någon kollision har inträffat för mycket länge sedan där en stor bit av Vesta slungats iväg.

Länk till JPL:s fantastiska bilder från Dawn.



Stor rymdkonferens i Stockholm.



SpaceOps 2012 är den första stora internationella rymdkonferens som hålls i Sverige.Syftet med konferensen är att diskutera driften av olika system (dvs inte produktionen av rymdfarkoster). Konferensen invigdes idag av Sveriges Konung.
(2012-06-11)



Kungen talade om vikten av att den kunskap vi skaffar oss genom rymdverksamhet används till att förbättra vår värld. Efter kungens tal följde musik och sedan några tal av representanter för SSC (f.d. Rymdbolaget) och DLR (Tysklands rymdorganisation).


Prisma-kören sjöng Abba-låtar och Vem kan segla förutan vind? 

  
Annika Benson, ordförande för den svenska organisationskommitté som haft hand om en stor del av förberedelsearbetet för konferensen, hälsade alla deltagare välkomna.

Detta är verkligen en internationell konferens, här finns deltagare från Kina, Japan, Tyskland, USA osv. Inledningsarrangemanget innehöll också två föredrag. 


Sven Grahn, som deltagit i svensk rymdverksamhet sedan han var 13 år (!!!), höll ett intressant och roligt föredrag om sina upplevelser, bland annat möten med Verner von Braun och Gagarin.


Mattias Klum, världsberömd naturfotograf, visade fantastiska naturbilder och berättade om sitt engagemang för att skydda regnskogarna mot skövling.


Jag har glömt vad detta djur heter, men det är definitivt värt att skydda mot människornas skövlingar av regnskogen, för efter avverkningen ser allt ut så här:


Gärna satelliter som kartlägger hur miljön förstörs, men också konkreta åtgärder för att sätta stopp för dumhet och girighet.

Efter att först kungen och sedan vi avtågat från den stora föreläsningssalen var det dags att ströva bland montrar och sedan lyssna på föredrag. Utbudet av föredrag var bedövande, speciellt för mig som inte är ingenjör och därför ibland inte fattar ett ord av vad man föreläser om.

Några smakprov ur måndagens föredragstitlar:
 
"SMOS Payload performance maintenance" (Mariano Kornberg, LSE Space.)
"Satellite visualization tool based on the ArcGIS Engine and OpenGI" (Hao Wu, AOE)
"The WSO-UV space telescope operation from UCM" (Ana Gomez de Castro, Universidad Complutense de Madrid)

Jag hittade dock ett föredrag som var helt begripligt för mig och väldigt fascinerande. Carol Polanskey från NASA:s Jet Propulsion Laboratory berättade om farkosten Dawn som kretsat ett antal månader kring asteroiden Vesta. Man har gjort många nya upptäckter om denna asteroid med de olika mätinstrumenten ombord på Dawn och i augusti ska farkosten färdas vidare till asteroiden Ceres. 

KONFERENSEN FORTSÄTTER PÅ TISDAG, ONSDAG, TORSDAG OCH FREDAG. Imorgon börjar dagen med en paneldebatt om bemannade rymdfärder, med bland annat svenske astronauten Christer Fuglesang. Gissa om jag kommer att vara där! Arielspace rapporterar varje dag från konferensen. 
 


På den här sidan kommer Arielspace att bevaka rymdkonferensen SpaceOps 2012. Det är den första stora internationella rymdkonferens som hålls i Sverige. Bevakningen inleds med en intervju med Annika Benson, ordförande för den svenska organisationskommittén. Under konferensen 11-15 juni kommer Arielspace att rapportera dag för dag med referat av föredrag, foton från evenemanget och intervjuer med delegater från hela världen.




Stor rymdkonferens i Stockholm i juni: SpaceOps 2012.
Sveriges konung invigningstalar!

Den svenske astronauten Christer Fuglesang, den världsberömde naturfotografen Mattias Klum och en av de mest tongivande pionjärerna inom svensk rymdverksamhet, Sven Grahn, finns på talarlistan under konferensen. Representanter för världens alla stora rymdorganisationer från NASA till JAXA finns bland deltagarna.
(2012-04-02)

Den största internationella rymdkonferens som någonsin hållits i Sverige drar igång 11 juni och pågår i fem dagar. Konferensen har ordnats vartannat år i olika delar av världen sedan början på 90-talet. SpaceOps samlar världens stora aktörer inom området ”drift av rymdfarkoster”. Plats för evenemanget är konferenscentret Waterfront i Stockholm.

Ordförande för den svenska organisationskommittén är Annika Benson på SSC. Arielspace har träffat henne och pratat om konferensen.

11-15 juni samlas representanter för ett antal rymdorganisationer, rymdföretag, universitet och militära organisationer för att lyssna på föredrag om rymdverksamhet och kommunicera med varandra. Konferensen anordnas av SSC (f.d. Rymdbolaget) och den tyska rymdorganisationen DLR. Bakom arrangemanget står organisationen The International Committee on Technical Interchange for Space Mission Operations and Ground Data Systems, förkortat SpaceOps. Syftet med dessa konferenser är att diskutera driften av olika system (dvs inte produktionen av rymdfarkoster). Tidigare år har det handlat mest om satellitdrift, men nytt från 2010 är att man även pratar om raketer och forskningsballonger.

Varje förmiddag kommer delegaterna att kunna delta vid ett stort plenarsammanträde. Resten av tiden hålls 8 parallella föreläsningsserier. De kommer att avse följande teman:

Mission Execution Data and Communications System
Facilities Mission Design and Mission Management
Training and Knowledge Transfer
Cross Support, Interoperability and Standards
Commercial Space Operations
Launcher, Rockets and Balloon Operations
University Space Operations

Ett av dessa teman intresserar mig extra mycket: Commercial Space Operations. Information om föredragen har inte publicerats ännu men inom detta temablock kommer föredragen att handla om:

Spacecraft operations
Ground operations
Private public partnerships
Commercial orbital transportation services
Commercial crew development
Space tourism

Annika Benson berättar att det internationella intresset för konferensen har varit stort. Deltagarantalet antas bli ca 600 personer och 80 % av utställningsytan är redan uthyrd. Arrangörerna har ett antal sponsorer men hoppas på fler. En sponsor kan bidra till finansieringen av ett visst arrangemang och har då en möjlighet att informera om sin verksamhet. 

Annika Benson berättar att SSC och DLR erhöll klartecken redan 2009 för att anordna 2012 års konferens. SSC bokade in Stockholm Waterfront redan innan huset var färdigbyggt! Hon skildrade för mig hur organisationskommittén gick runt med skyddshjälmar på bygget och tittade! 

Det är ett omfattande arbete att anordna en så här stor konferens, även om arbetsuppgifterna fördelats mellan SSC, DLR och eventbyrån Congrex. Annika Benson kommer under hela konferensen att vara en sorts konferensgeneral, ständigt beredd att ta tag i oväntade problem!

Det kom in ca 500 förslag på föredrag och 300 av dem har valts ut för konferensen. Det kommer att finnas 50 posterutställare samt 20 s.k. e-posterutställare.

Vid avslutningsceremonin på fredag förmiddag talar Gentry Lee (Chief Engineer for the Solar System Exploration Directorate, NASA JPL) på temat “Challenges of operating the Mars Science Laboratory” 

Deltagarna kan delta i några sociala evenemang på kvällarna som t.ex. ”galamiddag” på Vasamuseet 14 juni. Helgen efter konferensen erbjuds deltagarna en resa till Kiruna med guidning på Esrange, besök i en sameby och i LKAB:s gruva samt information om Ishotellet.

Avgift för att delta i konferensen var 5.500 kr för de som anmälde sig före 15 mars och är 7.000 kr fram till 1 juni. Vill man tillämpa drop-in till SpaceOps så kostar det 8.000 kr. Resan till Kiruna kostar 5.900 kr. 

Länk till webb för SpaceOps 2012

Uppdaterat 2012-06-16