RUAG Space Sweden


RUAG Space deltar i sökandet efter liv i universum.
(Pressmeddelande från RUAG Space. 2018-06-28)

Hur uppstår en planet? Är vårt solsystem unikt? Svar på dessa frågor kan forskarna få när Europas nästa vetenskapssatellit PLATO skickas upp i rymden. Och RUAG Space, som kommer att få ännu ett prestigefullt kontrakt, finns med ombord.

PLATO (PLAnetary Transits and Oscillations of stars) är Europeiska rymdorganisationens (ESA) nästa vetenskapsmission. Det satellitbaserade observatoriet kommer med sina 34 kameror och teleskop att leta efter planeter genom att övervaka ljusstyrkan från upp till en miljon stjärnor.

PLATO kommer bland annat att kunna hitta jord-sol-analoger, det vill säga jordliknande planeter som kretsar runt solliknande stjärnor på ungefär samma avstånd som jorden kretsar runt solen. Man söker bland annat svar på hur planeter bildas, om vårt solsystem är unikt och vad som kännetecknar beboeliga planeter. Indirekt kommer PLATO att försöka besvara den urgamla frågan om det finns liv på andra planeter.

RUAG Space kommer att bidra med utveckling och tillverkning av datahanteringssystemet som styr satelliten, samlar in forskningsinformation och kommunicerar med marken. Delsystemet innehåller en ombord-dator, ett massminne samt en elektronikenhet som styr och samlar in data från satellitplattformen.

– Vi är både glada och stolta över att vara med på denna fantastiska ESA-mission. Att leverera hjärnan ombord på satelliter visar att vår teknologi är i världsklass, säger Anders Larson, vd på RUAG Space Sverige om kontraktet som är värt 160 miljoner kronor.

PLATO skjuts upp med en Soyuzraket från ESA rymdhamn i Kourou i Franska Guyana under 2026. Missionen har en livslängd på sex år.



RUAG är en drömarbetsgivare.

22.000 blivande ingenjörer i Sverige har intervjuats av företaget Universum Global om sin framtida drömarbetsgivare och resultatet presenteras i skriften Framtidsbarometern. Undersökningen separatredovisar svar från civilingenjörer och högskoleingenjörer. Hos civilingenjörerna är RUAG populärt. Företaget är nummer 41 på listan.
(Källa: Texten är återgiven i sin helhet från annonsbilaga från företaget Universum Global i oktober 2017. Fotografierna tagna av Ariel Borenstein)



Så här presenteras RUAG Sweden i en intervju med Anneli Prenta som är utvecklingsingenjör:

"I rymden får man ingen andra chans - allt måste funka."

Vill man vara med och utveckla framtidens rymdteknik är det på RUAG Space man ska vara.

Rymdturism. Satellitövervakning. Bredband via rymden. Rymdindustrin växer - under de senaste tio åren har den globala rymdbranschen fördubblat sin omsättning. Anneli Prenta är utvecklingsingenjör på RUAG Space i Göteborg och möter dagligen stora utmaningar.

Vad är det RUAG Space gör?
- RUAG Space är ett schweiziskt företag och här i Göteborg gör vi elektronik till satelliter och raketer, som t.ex. datorer, instrumentenheter och antenner. En stor del av vårt fokus ligger på telekom, dvs de satelliter som förser oss med tv och internet. Kunderna är både civila och militära.



Vad är din uppgift?
-Jag är anställd som utvecklingsingenjör, vilket är en ganska bred roll. Just nu sysslar jag med verifikation. Det innebär att jag tar fram testsystem för att visa att våra produkter når upp till de krav som kunderna ställer. Innan dess höll jag på med de kraftenheter som ska förse de olika delarna av satelliterna med ström.

Vad är utmaningen med ditt jobb?
- Det är så oerhört mycket som måste klaffa. Förutsättningarna i rymden är helt andra än här i vår atmosfär, det handlar om värme, kyla, strålning och vibrationer. Utrustningen ska tåla extrema påfrestningar, ända ner på komponentnivå. Systemen måste vara 100 % tillförlitliga eftersom det inte finns någon andra chans i rymden. Därför har man också dubbla system.



Vad är det roligaste med att jobba på RUAG Space?
- Förutom de kreativa utmaningarna i själva jobbet så är det en väldigt trevlig arbetsplats med högt i tak. Det är socialt med flera roliga föreningar, jag är t.ex. med i brädspelsföreningen och i en träningsgrupp. Det finns många utvecklingsmöjligheter.

Ett exempel är utbytesprogrammet där man kan tillbringa en tid på något av våra internationella kontor. Det är en fantastisk möjlighet som jag gärna vill testa, särskilt nu när vi expanderar i USA där det finns flera stora företag som utvecklar rymdteknik.


Modell av Ariane-raket i foajen till RUAGs fabrik i Göteborg.
(Foto: Ariel Borenstein) 

Så här presenterar RUAG sig själva:

Vi förser raketer och satelliter med högkvalificerad utrustning, utvecklar och tillverkar datorsytem, mikrovågselektronik, antenner och mekaniska system för att separera satelliter från bärraketer. Vi har hela produktflödet från design till tillverkning inom företaget.

Antal medarbetare: Totlat 1.250 globalt och 490 i Sverige.

Webb: www.ruag.com/space 

Intervjuföretaget heter Universum Global: www.universumglobal.com



Detta har RUAG Space Sweden ägnat sig åt under 2012.
(Källa: Rymdstyrelsens årsredovisning för 2012) (Publicerat på Arielspace 2013-05-05) 

Under 2012 har Ruag Space kunnat skörda frukten av tidigare års satsningar på teknikutveckling, t.ex. har frekvensomvandlare till sju stycken telekomsatelliter beställts.
Separationssystem till alla stora bärraketer har levererats och uppstickaren Space-X har beställt ett flertal system.
Under året sköts första Vega-raketen upp med hjälp av Ruag:s styrdator. Vid uppskjutning av Ariane 5 i augusti styrdes raketen av en ny dator från Ruag och utveckling av avionik till nästa generations Ariane-raket har påbörjats inom projektet Avionique-X.
Den tredje MSG-satelliten (Meteosat Second Generation) liksom den andra MetOp-satelliten (Meteorological Operational satelliteprogramme) sköts upp lyckosamt under året, där Ruag har väsentliga roller bl.a. såsom Core-team-medlem respektive instrumentleverantör.



RUAG Space och ÅAC Microtec utvecklar elektronik till nästa generations bärraket. (Pressrelease från RUAG och ÅAC Microtec. Göteborg 2 mars, 2012)

RUAG Space och ÅAC Microtec har fått i uppdrag av Rymdstyrelsen och franska rymdstyrelsen CNES att utveckla innovativ teknik till nästa generations europeiska bärraket.

Projektet kallas Avionique-X och är ett franskt initiativ. Syftet med Avionique-X är att utveckla, integrera och testa innovativa byggblock och teknologier för elektroniken i en framtida bärraket. Dessa byggblock skall bidra till att bärraketen blir betydligt billigare än dagens generation, har lika hög eller högre tillförlitlighet och klarar av att anpassa sig till framtida komponenter och teknikutveckling.

”Vi är nöjda med att vi kan hitta kompetenta samarbetspartners på hemmaplan och att vi tillsammans kan erbjuda spjutspetslösningar till det europeiska rymdprogrammet“ säger Folke Brundin, Marknadschef på RUAG Space.

”Det är en stor ära och erkännande av ÅAC Microtec’s expertis att bli utvald som partner i utvecklingen av avioniken till Europas nästa generations bärraket. Tillsammans med RUAG Space kommer vi att skapa en ny generation av avionik-byggblock med stor potential” säger Kjell Bohlin, VD på ÅAC Microtec.

Tekniken i detta feltoleranta datorsystem har stor bäring på tillämpningar för andra autonoma farkoster, t ex satelliter. Utvecklingen innebär därför att RUAG Space fortsatt kan ligga i yttersta framkant som leverantör av datorsystem för Europas framtida satelliter och bärraketer. RUAG Space utvecklar ett system bestående av en processormodul innehållande flera parallella processorer, en kommunikationsmodul bestående av olika länkar och protokoll för att kommunicera med resten av raketen, samt en standardiserad programvara för att lätt kunna styra raketen.

ÅAC Microtec kommer som underleverantör till RUAG Space att bidra med Plug-and-Play (PnP) Remote Terminal Units (RTUs). Dessa RTUer kommer att utvecklas enligt ”American Space Plug-and-play Avionics (SPA)”-standard, som gör det möjligt att snabbt och enkelt integrera delsystem i komplexa större system.

Byggblocken kommer att integreras och testas i en demonstrator hos Astrium Space Transportation i Frankrike. Franska rymdstyrelsen CNES är uppdragsgivare och utvecklingen i Sverige finansieras av Rymdstyrelsen.Det går bra för RUAG Space Sweden. 


 
När Saab sålde sitt rymdföretag Saab Space till RUAG i Österrike för några år sedan tyckte jag det var tråkigt att ett av de stora svenska rymdföretagen "försvann utomlands".

Men när jag läser pressmeddelanden för det senaste året och också läser vad Rymdstyrelsen skriver om rymdåret 2010 står det helt klart att Saab Space, nuvarande RUAG Space (Sweden), vunnit på ägarbytet. Affärerna går strålande. Här berättas om några av framgångarna:


Utdrag ur Rymdstyrelsens årsberättelse för 2010:

För RUAG Space AB har orderingången under 2010 varit den största någonsin. Försäljningen av separationssystem och frekvenskonverterare utanför den europeiska marknaden visar på god konkurrenskraft. Under året har RUAG också fått beställningar på datorer, antenner och signalprocessorer till de 14 första Galileosatelliterna. RUAG utsågs till "Master supplier of the year" av de båda systemintegratörerna EADS Astrium och OHB.

RUAG Space deltar i konstruktionen av James Webb Space Telescope.
(Pressmeddelande från RUAG 2011-01-13)

RUAG Space blev i januari klar med sitt bidrag till astronomisatelliten James Webb (JWST) som blir Hubbles efterträdare och ska ta bilder i infrarött av de äldsta galaxerna i universum. Satelliten har utvecklats av NASA och enligt planerna ska den sändas upp 2014 från Kourou med en Ariane-raket.

James Webb verkar inom det infraröda området och ska gå i en mycket högre bana än Hubble för att minska atmosfärens påverkan. Spegeln blir dubbelt så stor som hos Hubble.

Det är främst RUAG Österrike som bidrar till den här satelliten med flera av dess delar. RUAG Sverige bidrar med en kommunikationsantenn
och med den mekanism som ska separera satelliten från bärraketen. 


RUAG Space har länge bidragit till framgångarna för Ariane-raketen.
(Pressmeddelande från RUAG 2011-02-15)

När europeiska transport-rymdskeppet ATV sändes upp till rymdstationen i februari 2011 var det uppskjutning nummer 200 med en Ariane-raket. Det företag som nu heter RUAG Space Sweden bidrog redan vid den första Ariane-uppskjutningen 1979 med sin omborddator. Också det schweiziska företag som ingår i RUAG har varit med från början med vissa delar till Ariane. RUAG Sweden bidrar numera också till varje Arianeraket med en antenn som sänder information om raketens hälsa till markstationerna. 


Tjugofyra svenska antenner i en uppskjutning.

19 oktober 2010 startade en Soyuz-raket från Baikonur i Kazakstan med inte mindre än sex satelliter ombord. Det är de sex första satelliterna i en ny generation mobiltelefonisatelliter från Globalstar som tar plats i omloppsbana. I skottet finns tjugofyra antenner från RUAG Space i Göteborg.
(Från ESA:s webbplats. 2010-10-26)

– Det här är en unik uppskjutning med sex satelliter på en gång, säger Jan Zackrisson, antennexpert på RUAG Space i Göteborg. Varje satellit har fyra antenner från oss, för upplänk, telemetri och telekommando. Tjugofyra antenner i en och samma uppskjutning måste vara något slags rekord. Vi är väldigt nöjda med att ha fått bidra till den här nya generationen av Globalstar-satelliter med vårt gedigna antennkunnande.

Superlätta antenner

RUAG Space i Göteborg har konstruerat och tillverkat tre olika antenntyper till satelliterna Konstruktionerna är mycket effektiva ur vikts- och storlekssynpunkt. Vissa av antennerna väger bara 19 gram styck. En låg vikt är givetvis en stor fördel för rymdbaserade system eftersom varenda gram måste lyftas upp ur jordens gravitationsfält.

Globalstar är en satellitkonstellation för satellittelefoni och datakommunikation som påminner om Iridium-nätverket. Den första generationen av Globalstarsystemet fungerar inte längre riktigt som det borde. Skälet är förmodligen att strålningen i rymden skadat systemet.

Den nya satellitgenerationen som Thales Alenia Space bygger kommer därför att att vara bättre skyddade mot strålning. De nya satelliterna kommer också att erbjuda större kommunikationskapacitet (256 kbit/s jämfört med 9,6 Kbit/s), bättre tillförlitlighet genom dubblerade system och femton års livslängd i ställer för den första generationens 7,5 år.

Systemet ska bestå av 48 satelliter

Det fulla andra generationens system är konstruerat för 48 satelliter i åtta olika banplan på 1 414 kilometers höjd med sex satelliter i varje banplan. Hittills har 24 satelliter beställts medan resterande 24 satelliter kommer att beställas efter att man fått en viss tids erfarenhet av teknisk funktion och reaktioner från kunderna.

De första sex satelliterna sköts upp med en och samma Soyuz-raket från Baikonur i Kazakstan den 19 oktober klockan 19:10. Satelliterna frigjordes från bärraketen med hjälp av en så kallad dispenserstruktur. Först släpptes två satelliter iväg och någon minut senare de återstående fyra.

RUAG Space har byggt den här typen av små satellitantenner i mer än trettio år. Företaget har till dags dato levererat mer än 350 antenner för telemetri och telekommando, och flera tusen element till gruppantenner. 


Göteborgs och Linköpings rymdindustri (Saab Space) heter RUAG Aerospace Sweden AB. (2008-11-03)

Vi vill göra känt att Göteborgs och Linköpings rymdindustri (Saab Space) fr.o.m. i dag heter RUAG Aerospace Sweden AB, eller kortare "RUAG Aerospace".

Med Vänliga Hälsningar, 
Lars Nordfeldt
RUAG Aerospace Sweden AB
Director of Communication & PR


Saab Space har bytt ägare
(Källa: ESA:s web-site. 2008-09-03)

Svenska Saab Space har bytt ägare. Ny ägare är den schweiziska RUAG-gruppen. Företagen kompletterar varandra väl, och det finns alla möjligheter att verksamheten i Sverige ska fortsätta utvecklas. – Vi ser fram emot att få jobba ihop oss och skapa en större och starkare gemensam enhet, säger Lars Nordfeldt på Saab Space.

Det svenska rymdteknikföretaget Saab Space har bytt ägare. I mitten av juli sålde Saab sin rymdverksamhet till schweiziska RUAG. Anledningen är att Saab vill fokusera på sina kärnverksamheter.

– Orsaken är att det inte har gått att nå tillräckliga samordningsfördelar med övriga verksamheter inom Saab och därmed inte heller de möjligheter till tillväxt och lönsamhet som är önskvärda. Nu när det pågår en konsolidering av rymdindustrin i Europa är det rätt tillfälle att genomföra förändringen, säger Saabs VD Åke Svensson. Någon risk för rymdverksamheten i Sverige finns inte, menar företaget.

– De köper oss för att de uppskattar det vi gör, säger Lars Nordfeldt, informationschef på Saab Space. RUAG har en ambition att växa på rymdområdet.

Bred kompetens i det sammanslagna företaget.

Saab Space är en ledande oberoende leverantör av rymdutrustningar. Företagets huvudprodukter är datorer, mikrovågselektronik och antenner för satelliter och adaptrar samt separationssystem för bärraketer. ”Vi har separerat 399 nyttolaster. Den senaste var Inmarsat-4 F3 för en vecka sedan. Nummer 400 kommer sannolikt under september.”

Saab Space huvudkontor ligger i Göteborg med en avdelning
för mekaniska system i Linköping och ett helägt dotterbolag i Wien, Austrian Aerospace. Saab Space är en internationell aktör med 90 procent av försäljningen exportrelaterad.

RUAG-gruppen sysslar förutom med rymdteknik även med flyg och försvar och är sedan flera år tillbaka en partner till ESA och till flera globala rymdföretag. RUAG deltar bland många andra projekt i kometjägaren Rosetta, rymdteleskopen Herschel och James Webb Space Telescope, teknikdemonstratorn LISA Pathfinder och den europeiska robotarmen ERA som ska sändas upp till den internationella rymdstationen nästa år. De tillverkar också noskoner till ESA:s bärraket Ariane.

Passar varandra bra.

Lars Nordfeldt pekar på fördelen att de nu finns i tre av ESA:s mindre länder – Sverige, Österrike och Schweiz. – Vi är små företag i små länder. Tillsammans blir vi starkare när det gäller ESA-projekt. Han menar också att företagen passar varandra mycket bra.

– RUAG arbetar mycket med mekaniska saker, medan vi arbetar med elektronik, antenner och den typen av hårdvara. Så vi är teknikmässigt komplementära. Han ser också en fördel i att RUAG liksom Saab Space är en hårdvaruleverantör till satellitprojekt och inte en så kallad prime, som själv bygger satelliter.

– Under RUAG:s ledning kommer vi att fortsätta kunna leverera utrustning till alla primar. Hade vi blivit uppköpta av en prime hade det kanske varit svårt att leverera till andra primar. Så vi ser fram emot att få jobba ihop oss och skapa en större och starkare gemensam enhet.


EFTER SJU MÅNADER AV SPEKULATIONER:
SAAB säljer SPACE SPACE till schweiziska koncernen RUAG.
(2008-07-19)

På Arielspace har jag följt försäljningsprocessen under våren med ett antal artiklar och till och med försökt lura hemliga uppgifter ur Saabs VD Åke Svenson under en intervju efter Saabs bolagsstämma i våras. (Om detta kan ni läsa på sidan Den svenska rymdindustrin). Men nu blir det affär!

Här nedan följer en artikel ur den internationella tidningen Space News samt även ett pressmeddelande från Saab. Anmärkas kan att många svenska ekonomitidningar och ekonomiwebplatser rapporterar om försäljningen.

SAAB SÄLJER SAAB SPACE.
(Källa: Space News. 2008-07-15.)

Försvars- och flygföretaget RUAG i Schweiz köper Saab Space, inklusive dotterbolaget Austrian Aerospace, för ett värde som motsvarar mindre än sex månaders omsättning för Saab Space. Enligt avtalet kan det dessutom bli fråga om en tilläggsköpesumma om Saab Space går väldigt bra i framtiden. Uppgifterna kommer från ett pressmeddelande från Saab och RUAG 15 juli.

Avtalet offentliggjordes sju månader efter att Saab meddelat att man ville sälja Saab Space. Innan affären kan göras klar måste myndigheterna i båda länderna ge sitt godkännande. Tidigare förhandlingar med Thales Alenia Space strandade i maj eftersom man inte kunde enas om priset. Det aktuella avtalet innebär att RUAG betalar Saab 335 miljoner kronor (56,3 miljoner dollar) för Saab Space.

Saab Space hade en försäljning under 2007 på 724 miljoner kronor.
Källor inom rymdindustrin uppger att Saab Space värderades till 450 miljoner kronor, men att bolaget hade skulder på 115 miljoner, och att prislappen därför blev 335 miljoner.

Saab upprepade i sitt pressmeddelande vad man sagt tidigare: Saab Space har en bra ledning och går bra, men det finns inte några ytterligare synergieffekter att utvinna mellan Saab Space och resten av Saab-koncernen. Åke Svensson som är VD för Saab säger att ”detta är en bra tidpunkt för en affär eftersom en större konsolidering nu pågår inom den europeiska rymdindustrin.”

PRESSMEDDELANDE FRÅN SAAB 2008-07-15:

Saab säljer Saab Space till den schweiziska flyg-, rymd- och försvarskoncernen RUAG.

Saab AB avyttrar 100 procent av aktierna i Saab Space AB, inklusive det österrikiska dotterbolaget Austrian Aerospace, till schweiziska RUAG Holding AG. Affären kräver godkännande av konkurrensmyndigheter.

- Inom Saab ställde vi upp två villkor för att genomföra affären: att det ska en vara en professionell köpare med ambitionen att vidareutveckla verksamheten och att det ska vara ett marknadsmässigt pris. Med RUAG har vi funnit en överenskommelse som uppfyller båda dessa villkor. Priset är acceptabelt för båda parter och RUAG är ett bolag som vi bedömer har förmåga att ytterligare utveckla verksamheten i Saab Space, avslutar Åke Svensson.

Försäljningspriset på aktierna uppgår till 335 miljoner kronor. Utöver det fasta priset har Saab möjlighet att erhålla ytterligare ersättning om Saab Space ger långsiktigt positivt resultat. Transaktionen bedöms generera en reavinst under 2008 på cirka 100 miljoner kronor.

Saab Space är en ledande oberoende leverantör av avancerad rymdutrustning: datorsystem, antenner och mikrovågselektronik för satelliter och adaptrar och separationssystem för bärraketer. Saab Space huvudkontor ligger i Göteborg med en avdelning för mekaniska system i Linköping. Saab Space har också ett helägt dotterbolag i Wien, Austrian Aerospace, med fokus på digital signalbehandling, komponenter för temperaturkontroll, avancerade mekanismer samt stödutrustning för montering och test av satelliter. 90 procent av Saab Space försäljning under 2007 var exportrelaterad.

RUAG-gruppen är en internationell flyg, försvar och rymdspecialist med hög teknologisk kompetens. RUAG Holding AG är helägt av schweiziska staten och har huvudkontor i Bern. Utvecklings- och produktionsavdelningar finns i Schweiz, Tyskland och Sverige. RUAG Aviation & Space är en ledande leverantör av komponenter och integration av system för militära och civila tillämpningar och är sedan flera år en pålitlig partner till Europeiska rymdsamarbetsorganisationen ESA och till flera globala rymdföretag.



ARIELSPACE HAR VARIT MED PÅ ÅRSSTÄMMAN FÖR The Saab Group:
Saab vill sälja Saab Space!
(2008-04-15)

För några månader sedan meddelade Saab att man vill sälja sitt dotterbolag Saab Space. På årets bolagsstämma ikväll framstod det som helt klart att man menar allvar.

Jag har besökt Saabs årsstämma vid två tidigare tillfällen. Då använde man sig väldigt aktivt av information om Saab Space för att visa aktieägarna hur bra det går för Saab. Nu däremot nämndes ingenting alls om dotterbolagets verksamhet. Det enda tillfälle då Saab Space nämndes var i det tal som Saabs VD Åke Svensson höll.

Han sa då att ledningen vill sälja Saab Space. Anledningen är att verksamheten i rymdbolaget har sina speciella förutsättningar och det finns inte så stora samordningsfördelar mellan Saab Space och de andra bolagen i koncernen.

Utdrag ur Åke Svenssons tal till aktieägarna:

"An example of our focus on core operations is that in 2007 we announced that we were examining the possibilities of selling Saab Space. As a result of the unique business conditions in the space industry, Saab Space does not have the synergy opportunities with the rest of Saab, despite its high-tech business, that would be required to achieve the profitability that is necessary.

We are therefore striving to find a suitable industrial home for the business where it has enhanced prospects for continued development."

Efter stämman lyckades jag göra en kort intervju med Saabs VD Åke Svensson. Den intervjun återkommer jag till senare under veckan. Jag kommer då även att ta upp frågan om hur vi vill ha det med vår svenska rymdindustri. Det framgångsrika företaget SweDish såldes under 2007 till ett amerikanskt företag. Min gissning är att även Saab Space kommer att säljas till någon utländsk köpare. Eller vill Rymdbolaget eller Volvo Aero köpa Saab Space? 
Uppdaterat 2018-06-29