ArielspaceNyheterSvensk rymdindustriInternationelltReportageRymdaktierRymdmuseumOm ArielSpaceSökLogga in
Svensk rymdindustri
Esrange och SmallSat - min artikel
SmallSat: satelliter från Esrange.
Statlig rymdstrategi för Sverige
Lista över de svenska rymdbolagen
Svenska rymdföretag i närbild
Spaceport Sweden
SpaceOps - internationell rymdkonferens 2012 i Stockholm
Rymdforum 2019
Rymdforum 2017
Rymdforum 2015
Rymdforum 2013
Rymdforum 2011
Rymdforum 2009
Rymdforum 2007
Flyg- och rymdkonferens 2013 i Linköping
Konferensen Flyg- och Rymdindustri 2020-2040
Mingel och satelliter: foton från konferensen
Konferens Flyg- och Rymdtekniska föreningen 2019
Gästblogginlägg
Försäljning av SSC Space Systems - diskussioner i ett år.
Rymdpolitik
Investeringar
Rymdlänkar

Flygteknik 2010.

Flygtekniska föreningen anordnade 18-19 oktober en konferens för flyg- och rymdindustrin.
(Av Ariel Borenstein.2010-10-23)

Vart tredje år arrangerar Flygtekniska föreningen en stor konferens för Sveriges flyg- och rymdföretag. 18-19 oktober 2010 var det dags igen. I den stora aulan på f.d. Norra Latin, numera Stockholm City Conference Centre, samlades representanter för Sveriges flyg- och rymdindustri för att lyssna på föredrag och utbyta kunskaper. 

Ca 250 deltagare kunde lyssna på 113 föredrag om flyg och rymd. Flygtekniska Föreningen har som syfte att gynna de två branscherna flyget och rymden. Jag på Arielspace var främst intresserad av de föredrag som handlade om rymden. Och jag fick lyssna på mycket som var intressant och mycket som var nytt för mig.

Alla delegater samlades på måndag morgon i aulan. Konferenslokalen var ju tidigare en skola: Norra Latin. Föreningens ordförande, Roland Karlsson, kom in på det i sitt inledningsanförande. Han berättade några anekdoter från byggnadens skolår. Angående sin förening berättade han att den drivs ideellt och har ca 2.000 medlemmar. Den här konferensen hade temat: Branschens framtid, men ville även uppmärksamma det faktum att det var hundra år sedan det första flygplanet lyfte i Sverige. Föreningen ska skapa kontakter, bygga nätverk och uppmuntra ungdom att utbilda sig inom vetenskap och teknik.

Konferensen var organiserad så att vi lyssnade på ett antal gemensamma föredrag på måndag förmiddag, på eftermiddagen följde ett stort antal parallella sessioner om olika delområden inom flyg och rymd, detsamma på tisdag förmiddag varefter alla igen samlades för gemensamma föredrag på tisdag eftermiddag.

Jag la på måndag morgon genast märke till två ändringar i programmet. De gjorde mig besviken. På tisdag skulle en av talarna ha varit Jean-Jacques Dordain , ESA:s chef. Han hade fått förhinder. Trist. Den andra ändringen var att Sven Grahn, en av Rymdbolagets mest kända medarbetare, också uteblev. Han skulle visserligen inte hålla något föredrag utan vara ordförande för en session om rymden, men han är alltid spännande att lyssna på. Rymdbolagets informationsansvariga Anna Rathsman övertog hans ordförandeskap. Jag frågade henne om Grahn och hon sa att han befann sig på rymdturistkonferens i New Mexico.

Konferensen dominerades av flyget. Men föredragen på måndag morgon dominerades av rymden. Föredragshållare var (jag uppfattade namnet som Sindahl från Saab men har efteråt inte hittat honom i deltagarlistan)(Saabs nye VD Håkan Buscke hade också fått förhinder), Staffan Zackrisson från Volvo Aero, Lars Persson från Rymdbolaget, Charlotte Brogren från Vinnova, Olle Norberg från Rymdstyrelsen och Peter Möller från RUAG Space.
Flygtekniska föreningen uppger att de ska sända ut föredragen i digital form inom några veckor och jag ska då referera dem här på Arielspace. Men här följer några lösryckta detaljer ur föredragen:

CITAT PÅ MÅNDAG FÖRMIDDAG:

Regeringen har beslutat att det nu är finansdepartementet som ska vara ansvarigt för de statliga företagen. Det här betyder att Rymdbolaget nu inte längre lyder under näringsdepartementet utan under finansdepartementet.

Det kretsar ca 10.000 satelliter runt jorden!(Kan det stämma????)

Ca 90 % av Rymdbolagets omsättning avser utlandet. Raket- och ballonguppsändningar från Esrange är fullbokade två år framåt. Rymdbolaget har startat ett bolag i Dubai.

Rymdstyrelsens budgetanslag har varit detsamma i tio år (justerat för inflation). Den kritiska budgetsituationen gör att Rymdstyrelsen tvingas minska Sveriges deltagande i ESA. Det har tagits beslut om en svensk rymdstrategi och man jobbar på en rymdagenda.

Det går mycket bra för RUAG Space (f.d. Saab Space) efter att de bytte ägare från Saab till RUAG. Företaget är underleverantör till många europeiska satellitprojekt, t.ex. GMES och Galileo.

De föredrag som hölls på måndag eftermiddag och tisdag förmiddag hette mest sådant som ”Koncept för framtida sportflygplan”, ”Flexible Assessment of Thermal Transport Properties of Thermal Barrier Systems” eller ”Simulering av vapenseparation genom direkt koppling av CFD och flygmekanisk modell”. 90 % om flyget således.

Några av de rymdföredrag som hölls refereras i undermenyer till denna sida, titta till vänster.
Eller följ följande länkar: 

   GMES     PRISMA     Galileo      SQUID     Small GEO   Cryosat

På tisdag eftermiddag när alla delegater samlades gick allt i flygets tecken. Det sista föredraget handlade om Clean Sky, flygindustrins arbete för att minska utsläppta luftföroreningar drastiskt.
Och så förklarade Flygtekniska Föreningens ordförande konferensen avslutad.

En mild kritik vill jag rikta mot serveringen vid lunchen. Vi var många som skulle ha mat snabbt så det kan ju inträffa missöden. Men i alla fall. En del av min sallad serverades på bordet, vid avdukningen ramlade en halv kyckling ner på golvet och låg där en stund och när min tallrik dukades ut så klirrade något till mot golvet alldeles bakom mig – lite knivkastning kanske? Men serveringen var väldigt snabb och lunchen var väldigt god.

Jag deltog dock inte vid middagen på måndag kväll. Jag är nyfiken på vad de 230 manliga ingenjörerna och de 20 kvinnliga ingenjörerna pratade om där.

Sammanfattningsvis kändes det kul med en rymdkonferens i Sverige. Förutom denna konferens som hålls vart tredje år så kan man delta i Rymdforum vartannat år. Men de är ju sällsynta undantag. Vill man delta i rymdkonferenser så måste man resa utomlands. I somras kunde man besöka en stor konferens i Berlin och alldeles nyligen hölls en i Prag.

Ariel BorensteinUppdaterat 2019-10-10
Utskriftsvänlig sida
rymden@arielspace.se
Provided by Webforum